Vi har lenge visst at Sahra Wagenknecht vil kunne ryste det politiske Tyskland i grunnvollene hvis hun gjør alvor av sine overbevisninger og bryter ut av Die Linke. Nå tar hun spranget og tar ni medlemmer i Forbundsdagen med seg. Hun skaper full forvirring i det politiske regnskapet: Establishment har dyrket slagordet om at fienden «alltid står til høyre». Hva skal de nå si?
Wagenknecht sier hensikten er å opprette et nytt parti neste år.
Hun tar sikte på å stille med det nye partiet i tre valg i det østlige Tyskland neste år – Thüringen, Sachsen og Brandenburg.
For die Linke kan bruddet få store konsekvenser: Dersom de mister eller ekskluderer mer enn to av de 38 parlamentsmedlemmene, mister de statusen som egen partigruppe.
Wagenknecht markerte også avstand til nedlukningen og vaksinene. Selv mener Wagenknech at hun gjør noe konstruktivt.
Hun sier det er nødvendig å fylle et vakuum fordi mange ikke føler at noe parti er riktig for dem lenger.
Die Linke mener det er en moralsk plikt å ta imot asylsøkere, og partiet har fordømt Russlands invasjon av Ukraina og støtter de vestlige sanksjonene, uten å være tilhenger av våpenhjelp til Ukraina.
Die Linke, som har betydelig oppslutning særlig i det østlige Tyskland, er svært kritisk til splittelsen, og både Die Linke og AfD frykter at de mister mange stemmer til Wagenknechts nye parti.
Ekspertene mener at Wagenknechts utspill kan være dødsstøtet for Die Linke, men også at hun kan trekke enda flere stemmer fra det høyrenasjonalistiske AfD, som er sterkt imot innvandring og positivt innstilt til Russland og Vladimir Putin.
Den siste tiden har AfD vokst kraftig til rundt 22 prosents oppslutning og er dermed større enn hvert av de tre partiene i statsminister Olaf Scholz’ regjeringskoalisjon. Bare kristendemokratene CDU/CSU er større.
En meningsmåling gjort av Insa-instituttet for avisa Bild viser at 27 prosent av de tyske velgerne sier de kunne stemme på det nye partiet.
– Det kan være en åpning i markedet for hennes miks av anti-amerikanisme, Putin-forståelse, sosialisme, innvandringsmotstand og hang til konspirasjonsteorier, sier Der Spiegel-journalist Mathieu von Rohr.
Hvis mediene fortsetter å hetse politikere velgerne søker seg til vil de ikke bare miste lesere. De bidrar til at journalister blir forhatt. Karaktermord er karaktermord selv om du sitter i et fint kontor i Berlin. Folk flest har for lengst lært seg teknikkene.
En annen ting er at med tysk historie finnes det også en viss grobunn for virkelig ekstremisme. Den gjør ikke mediene noe for å demme opp for med sin stråmannsargumentasjon som virker kontraproduktivt.
Når mediene og sikkerhetspolitiet går inn for å forby AfD ber man om en reaksjon.