Israel Defense Forces sier man har brukt stridsvogner inne på Gaza-stripen i et «målrettet raid» natt til torsdag. Ifølge Israel ble Hamas-medlemmer drept. Dette fremstår som en innledning til bakkeinvasjonen, men trolig har israelske spesialstyrker allerede operert inne i Gaza.
Ifølge Reuters har hærens radiostasjon meldt at bakkestyrker har gjennomført en «relativt stor» operasjon over grensen mot Gaza-stripen i løpet av natten.
Times of Israel skriver at Israel i et kort raid sendte stridsvogner inn på Gazastripen. (NTB-AFP)
Dette skal være en del av forberedelsene på en større bakkeoperasjon på Gaza-stripen, skriver IDF på X/Twitter.
כוחות צה»ל בפיקוד חטיבת גבעתי ביצעו הלילה פשיטה ממוקדת באמצעות טנקים בשטח צפון רצועת עזה, כחלק מהכנת המרחב לשלבי הלחימה הבאים.
במסגרת הפעילות הכוחות איתרו ותקפו מחבלים רבים, השמידו תשתיות טרור, עמדות נ»ט וביצעו עבודות לארגון המרחב.
הכוחות יצאו מהמרחב בסיום המשימה pic.twitter.com/pWKfMV6Fz0— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 26, 2023
IDF skal ha ødelagt infrastruktur og lokalisert Hamas-posisjoner. Soldatene skal ha forlatt området etter raidet.
Israel har gjennomført flere mindre raid på Gaza-stripen etter at Hamas angrep Israel og tok livet av over 1400 mennesker, blant dem mange sivile og barn. Gaza er til gjengjeld utsatt for en av de mest intensive bombekampanjene noensinne.
Samtidig krangler EU-topper om semantikk. EUs stats- og regjeringssjefer møtes til høstens første toppmøte torsdag og fredag. Her blir ordlyd et viktig tema, ifølge NTB – Bibiana Piene.
På sitt møte mandag greide ikke EUs utenriksministre å bli enige om en felles holdning.
Ifølge Bloomberg ser det ut til at EU-lederne kan bli enige om en uttalelse der de støtter kravet om en «humanitær pause» i krigshandlingene.
Eller – det kan bli hetende «pauser», fordi flertallsformen kan dempe inntrykket av at EU krever en lengre stans i kamphandlingene.
– Ordlyden er viktig, sier en talsperson for EU.
Det er viktig å finne en «balanse» i teksten, ifølge en EU-kilde.
– Noen land mener at ordet «våpenhvile» griper altfor langt inn i Israels rett til å forsvare seg, sier kilden.
Skeptiske
Tyskland er blant landene som har vært kritisk til å kreve en humanitær våpenhvile. Men utenriksminister Annalena Baerbock sa i FNs sikkerhetsråd tirsdag at det nå er nødvendig med et «humanitært vindu».