Høyre, Venstre, KrF og FrP er omsider kommet til enighet om at de vil styre Oslo sammen, og det betyr at Raymond Johansens (Ap) dager som byrådsleder i hovedstaden snart er over.
På vei ut har Johansen sammen med partifelle og stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam gitt et intervju til VG, der de to tar til orde for at politifolk må få lov til å gå med religiøse hodeplagg som turban og hijab i tjenesten. Uten en slik adgang vil politiet få svekket tillit, sier Johansen, som mener at dette problemet også gjelder barnevernet.
«Kulturkompetanse» gir bedre etterforskning, hevder Raymond:
– Så er det ikke sånn at om det kommer inn en tamil, så stiger tilliten med en gang. Men vi trenger å få inn kulturkompetansen i politiet, rett og slett for å drive bedre etterforskning, sier han.
Kamzy synes samfunnet har «vokst» etter hvert som slike plagg er blitt vanligere:
Utspillet kommer han med sammen med Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant for Oslo Ap.
– Vi var ikke moden nok sist vi tok denne debatten, sier Gunaratnam
– Men i løpet av de siste femten året har vi vokst som samfunn. Vi har sett flere mennesker med hodeplagg i ulike roller i samfunnet. Sana i Skam. Eller programledere på TV. Vi forstår at hijaben eller turbanen ikke er i veien. Vi har modnet nå, sier hun.
Når religiøse hodeplagg først er blitt tillatt i Forsvaret, må det samme gjelde politiet, resonnerer Johansen:
– Du får lov til å dø for Norge i militæret. Men ikke bli politi, sier han tørt.
Han peker også på en tilsvarende aksept innen eldreomsorgen, og konkluderer at den motstanden som fremdeles måtte finnes, handler om fordommer:
– Sist debatt snakket man om nøytralitet og «et nøytralt politi». Jeg kjøpte faktisk det argumentet da. Men hva er nøytralitet? Kan man bruke plagget i eldreomsorg, i forsvar og alle andre steder – men ikke politiet – da er det noe strukturelt fordomsfullt i bunn.
VG spør ikke Johansen og Gunaratnam hva slags tillit sekulære muslimer eller eks-muslimer kan ha til politikvinner i hijab.
Avisen kan også opplyse at Johansen er på vei over i stillingen som toppsjef i Norsk Folkehjelp.
Slik VG ser det, betyr overgangen til hjelpeorganisasjonen som ble opprettet av LO, at han «forsvinner ut av politikken».
– Vi kunne ikke ha funnet noen bedre generalsekretær, sier styreleder Jan Olav Andersen til VG.
Han viser til Johansens CV hvor han blant annet har vært generalsekretær i Flyktningrådet, har bakgrunn fra Norad og fra en periode som statssekretær i UD med ansvar for blant annet Midt-Østen.
Norsk Folkehjelp har i flere år kritisert og fordømt Israel, og har fortsatt med det etter 7. oktober. Organisasjonen fordømte nylig Israel for de nylige angrepene på Gaza, der den har egne medarbeidere ansatt, men har avstått fra å fordømme Hamas.
Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!