Tirsdag 24. oktober går kvinner over hele Island, sammen med landets statsminister, ut i streik. «Kvennafrí» er en del av en kampanje for likestilling mellom kjønnene på Island. 

Nok er nok!

Dette er ikke første gang islandske kvinner legger ned betalt og ikke-betalt arbeid – husarbeid inkludert. Denne gang er mottoet

– La oss ikke endre kvinnene, la oss endre samfunnet! 

Det siste året har kvinners beretninger om trakassering, vold og ulikhet på arbeidsplassen synliggjort at det haster med å sikre kvinner og marginaliserte gruppers rettigheter på arbeidsmarkedet. Nok er nok, kvinner skal føle seg trygg hjemme og trygg på jobb!

Streiken skal øke bevisstheten om «systemisk» aldersdiskriminering og den kjønnsbaserte vold kvinner og «ikke-binære» – altså mennesker med uklar eller selvdefinert kjønnsidentitet – utsettes for.

Statsminister i streik

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir fra det grønnsosialistiske partiet «Vinstrihreyfingin – grænt framboð» sier til Iceland Monitor at hun ikke kommer til å jobbe på streikedagen:

– Jeg kommer ikke til å jobbe denne dagen i solidaritet med islandske kvinner – og det samme forventer jeg av alle kvinnelige regjeringsmedlemmer.

Som dere vet har vi ennu ikke nådd målet om full likestilling mellom kjønnene og vi strever fremdeles med et kjønnsbasert lønnsgap, noe som er uakseptabelt i 2023. Vi bekjemper fortsatt kjønnsbasert vold. Det har vært og er en prioritet for min regjering.


Debatt om blodgås må vente

Dagens møte i Alltinget er utsatt på grunn av at kvinnene streiker. Saker som sto på dagsorden er blant andre forbud mot hold av blodgås (blóðmera­haldi), opphevelse av lov om kunstneres æresbevisning, kristendomsundervisning i grunnskolen, tillatelse til å jakte på svaner, grågås, stokkand og gjess utenfor den tradisjonelle jaktsesongen.

Den første «Kvennafrí» ble arrangert 24. oktober 1975. For 48 år siden skal rundt 90 prosent av kvinnene ha deltatt i streiken.

Verdens mest likestilte land

Island er av World Economic Forum 14 år på rad blitt kåret til verdens mest likestilte land. WEF gir landet en samlet score på 91,2 prosent. Det er disse 8,8 prosentene islandske kvinner legger ned arbeidet for idag.

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.