Terje Aasland møtte energikommissær Kadri Simson i Brussel tirsdag og fikk klar beskjed: Det er enten eller. ACERs fjerde energipakke er ikke à la carte. Tilbudet er: Take it or leave it. Aasland og Ap ser ut til å ha bestemt seg for lenge siden. Aasland har kjøpt EUs fremstilling: Det blir mer, ikke mindre, energisamarbeid i fremtiden. Problemet er energimangel.
Men det stemmer ikke for Norges del, som har en overflod av energi. Men vi sender strømmen til Kontinentet og importerer høye strømpriser. Samtidig blir staten søkkrik på salg av gass og olje. En dårlig deal for norske forbrukere.
– Vi er avhengig av hverandre for å sikre forsyningssikkerheten og for å stabilisere prisene til husholdningene. Vi har felles interesser, slår han fast.
– De økte prisene det siste året har fått et enormt fokus, og jeg skjønner at det er vanskelig for mange å håndtere større strømregninger. Dette er ting vi må håndtere. Men det finnes ingen kvikkfiks her. Det store problemet er mangel på energi, sier han.
Aasland vil ikke gå med på at norsk selvråderett forsvinner. Han påstår at den er i behold.
Om Norge vil være en del av det europeiske kraftmarkedet, må vi akseptere reglene, sier EUs energikommissær Kadri Simson.
– Å være en del av et energimarked betyr at det er felles regler som må respekteres, sier Simson.
EU-kommissæren deltok tirsdag på en konferanse om energisamarbeidet mellom EU og Norge sammen med olje- og energiminister Terje Aasland.
De to hadde også et privat møte. Der var blant annet EUs fjerde energipakke, også kalt Ren energi-pakken, ett av temaene, sier Simson.
Energipakken ble innført i EU i 2018 og 2019, men i Norge er den omstridt. Særlig i Senterpartiet og Rødt er det motstand mot pakken.
NTB spør hva konsekvensene blir om Norge sier nei og får et god dag-mann-økseskaft-svar. I EU svarer man ikke på den slags direkte spørsmål, og Aasland har lært seg språkføringen.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!