Det brygger opp til kraftopprør på Fellesforbundets landsmøte. Forbundets eget utvalg har lansert en rekke forslag om hva som skal være forbundets krav rundt kraftpolitikken i Norge, og en rekke tungvektere krever kontroll over krafta utenfor ACER. Dette er et ekko av kraftopprøret før Arbeiderpartiets landsmøte i mai, som grundig ble passivisert og eliminert av partitoppene. Men problemene med strømkatastrofen ble jo ikke borte av den grunn.
Det var sterke følelser i sving under første del av debatten, hvor ropet «krafta er vår!» ble fremsatt. Etter fjorårets strømpriskrise satte forbundet ned et eget utvalg som har noen klare føringer: Fellesforbundet ønsker mer kontroll, mindre EU og mindre kommersialisering over krafta, men det vil kreve at Norge meldes ut av ACER. På landsmøtet blir det derfor en kamp om formuleringer, og ikke minst om forbundet skal si nei til EUs energibyrå og EUs energiunion.
– Skal vår politikk være mulig å gjennomføre, krever det full råderett over krafta på nasjonalt nivå. Det har vi ikke lenger. Forbundet må kreve et oppgjør med det markedsbaserte systemet. Denne rutsjebanen ut av sjølråderett må stoppes, sier industriveteran Atle Tranøy til FriFagbevegelse.
Problemet er som alltid at det finnes forskjellige oppfatninger av hva ACER er og hvor mye byrået bestemmer over norsk kraft. Forbundsledelsen legger til grunn at ACER skal sikre like spilleregler i EU og at norske politikere bestemmer over vår kraft, dessuten kan EU komme med «reaksjoner» hvis Norge bryter inngåtte avtaler.
– Vi har regnet med at det vil bli diskusjon om ACER, sier nestleder Kine Asper Vistnes, som understreker overfor FriFagbevegelse at det er viktig at Fellesforbundet vedtar kraftpolitikk som er «gjennomførbar».
Men hva skal dét bety? Norge er som kjent et selvstendig kongerike og kan naturligvis vedta hva det vil, ikke minst si opp avtaler som er til skade for borgerne. Synet til ledelsen i norske fagforeninger gjenspeiler dessverre deres lojalitet overfor Arbeiderpartiets ledelse samt Ap’s og Høyres føringsoffiserer i Brussel.
Faktum er at hvis EU truer med sanksjoner fordi Norge ikke vil være en del av EUs selvpåførte kraftkaos, så er det nok et argument for å bryte med ACER, ikke for å forbli der under press. Deltakerne på landsmøtet kan nok forvente betydelig lobbyisme før avgjørelsen faller på onsdag.
Samtlige delegater på landsmøtet ville hatt godt av å lese den eneste boken som er skrevet om kraftkuppet, og den elleville historien som strekker seg nesten 100 år bakover i tid.