Visste du at hestekjøtt ble forbudt i Norge for over 1.000 år siden?
Da kristendommen kom til Norge rundt år 1000, ble det nemlig forbudt å spise hest.
Men nordmenn brydde seg lite om det forbudet.
Med protestantismen og kirkens stadig synkende innflytelse, gikk det også oppover med hestespisingen, skriver Forskning.no.
«Det skulle vært påkrevd med en opplysningskampanje for å lære folk å spise hestekjøtt», skrev en leser i Arbeiderbladet i 1952.
Da fantes det bare ett utsalg for hestekjøtt i Oslo.
«Vi må bort fra dumme, gamle fordommer mot hestekjøtt», sa direktøren for Kjøtt- og fleskesentralen til Hamar Stiftstidende samme år.
I 1953 ble det slaktet 9.000 hester til mat. Nå blir det slaktet under 100, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Slaktehuset Eidsmo Dullum i Trøndelag slakter hest til menneskemat.
Kalus Arild Sandøy forteller at de tar inn 60-70 hester i året.
– Vi avviser mange hester. Eierne må sende inn hestepass og helsekort, og så blir disse kontrollert av veterinær, sier han til forskning.no.
Han ledet arbeidet med de nye kostrådene: – Bare nordmenn som krangler
Mange hester som blir tilbudt slakteriet, har brukt for mange medisiner til at de kan spises av mennesker, de mangler helsekort eller har ukjent opprinnelse i utlandet.
– Vi er strenge når det gjelder slakt til mat. Det gjør mange eiere fortvilet, sier Sandøy.
Fra slakteriet går hestekjøttet videre til matindustrien. Gilde har tre spekepølser med noe hestekjøtt i tillegg til svin. De beste kjøttstykkene går til restauranter og kjøttbutikker.
Hos Strøm-Larsen på Torshov i Oslo kan du få kjøpt hestekjøtt. Selv om indrefileten av hest er langt billigere enn okse, selger de ikke mye.
– Vi opplever noe etterspørsel, men det er vanskelig å få tak i hestekjøtt, sier Heidi Strøm-Larsen
Kjente kokker som Ingrid Espelid Hovig, Andreas Viestad og Eivind Hellstrøm har anbefalt hestebiff, ifølge VG.
Kjøttet skal være både mørt, søtt og godt.
Anne Karin Hufthammer er enig. Hun har selv spist hestekjøtt på en restaurant i Italia, der de spiser langt mer hest enn her i landet.
– Det var godt kjøtt og smakte litt som elg, avslutter hun.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.