Amnesty International ønsker å fremstå som en objektiv og nøytral observatør hvis mål er rent humanitære, men avslører seg gang på gang.
I en uttalelse datert 20. oktober beklager generalsekretæren i Amnesty International, Agnès Callamard, Israels «katastrofale» angrep på den «okkuperte» Gaza-stripen. Ifølge AI har Israels hensynsløse opptreden medført massive tap av sivile liv og bør etterforskes som krigsforbrytelser.
Generalsekretæren hevder at Israel har brutt den internasjonale humanitærretten ved ikke å skille mellom sivile og militære mål og ved å rette angrep direkte mot sivile. Hun krever nå at Israel avvikler sitt «apartheid-system mot palestinerne». Det er naturligvis også svært problematisk når Hamas foretrekker å plassere sine våpen og kommandosentraler nær sivile, som terrororganisasjonen bruker som menneskelige skjold, men dette nevner ikke Amnesty International.
Det er uklart hva AI sikter til med anklagene om apartheid. Israel har over to millioner arabiske innbyggere som har fulle borgerrettigheter, ytringsfrihet og flere medlemmer i Knesset, Israels parlament. Det er også vanskelig å forstå hva organisasjonen mener med at Gaza er okkupert. Israel trakk seg ut av området i 2005 og tvangsflyttet alle israelske bosettere. Infrastrukturen som jødene hadde bygget, lot de stå, men palestinerne ødela den raskt.
Men det blir verre.
«I 16 år», skriver Agnès Callamard, «har Israels ulovlige blokade gjort Gaza til verdens største åpne fengsel – det internasjonale samfunnet må handle nå for å hindre at det blir en gigantisk gravplass. Israels allierte må umiddelbart innføre en omfattende våpenembargo med tanke på de alvorlige bruddene på internasjonal lov som blir begått.»
Amnesty International nevner ikke at Israel fram til Hamas’ terrorangrep hadde åpnet grensen for 18.000 palestinere fra Gaza, slik at disse kunne arbeide i Israel og dermed bidra til Gazas økonomi. Og når det gjelder «den ulovlige blokaden», har AI nettopp sett hva Gazas regjering kan finne på når grensebarrieren svikter.
Det er også helt i tråd med Amnesty Internationals Israel-hat at organisasjonen krever våpenembargo etter at Hamas har myrdet for fote og Israel har gjort det klart at de vil eliminere terrorbevegelsen. Det ser ut til at denne humanitære organisasjonen AI ikke mener at den jødiske staten skal få lov til det, for da blir den beskyldt for krigsforbrytelser.
I dag, lørdag, bemerker Elliot Abrams i en blogg på den innflytelsesrike nettsiden til Council on Foreign Relations at AI har valgt en posisjon som bare kan kalles anti-israelsk, siden organisasjonen behandler terroristene og Israel som likeverdige. Det gjør ikke saken bedre at en høytstående medarbeider i Amnesty International i Storbritannia har utmerket seg på Twitter med anti-israelske utbrudd og antisemittiske vitser.
Elliot Abrams, som har en karriere innenfor den amerikanske regjeringen, konkluderer med at AI med denne atferden er i ferd med å undergrave sitt eget omdømme. Det er vanskelig å være uenig.