Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin under deres nylige møte i Russland. Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File 

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kom onsdag på besøk til Nord-Korea. Besøket ses som en forberedelse til et senere besøk for Vladimir Putin.

Russiske toppolitikere er stadig oftere å se i Nord-Korea. Nylig var også Russlands forsvarsminister Sergej Sjougu i landet, i spissen for en delegasjon.

Da kunne verden med en viss undring se forsvarsministeren i det tidligere stolte og mektige Russland nærmest bøye seg underdanig for Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, under TV-sendingen fra en storstilt militærparade i den nord-koreanske hovedstaden.

NTB-Reuters melder om saken.

Det er altså planlagt at også den russiske president Vladimir Putin skal på besøk til Nord-Korea. For en måned siden var Nord-Koreas leder Kim Jong-un på besøk i Moskva.

Kim inviterte da Putin til Pyongyang for å diskutere militært samarbeid, blant annet om Nord-Koreas satellittprogram og om krigen i Ukraina.

Russlands nye, utstrakte hånd til Nord-Korea ses som et russisk forsøk på å få forsyninger av våpen og militært utstyr fra Nord-Korea. I politikkens verden tar man de venner man kan få.

Spørsmålet verden stiller seg, er hva Russland har å tilby til gjengjeld.

Nord-Koreas diktator gir neppe ved dørene, selv om han antagelig også nyter følelsen av plutselig å ha blitt en «viktig person» i internasjonal poltikk.

Det fryktes at russerne må gi det nord-koreanske regimet tilgang til avansert teknologi knyttet til for eksempel ubåter, raketter og i verste fall atomvåpen.

Etter nord-koreanske kilder å dømme, er det også en viss mulighet for at soldater fra Nord-Korea kan bli satt inn i krigen mot Ukraina. Se sak under, der det statlige nord-koreanske nyhetsbyrået åpent snakker om «utveksling» av militære tropper.

Russlands krig mot Ukraina har langt fra gått som planlagt.

Russland per 2023 er på alle tenkelige måter mye verre stilt enn landet var før Putin beordret angrep på nabolandet.

Den russiske militærmakten lider etter hvert under mangel på mye, som artilleriammunisjon. Forbruket har vært enormt (titusenvis av granater daglig), og ikke minst har en rekke lagre blitt sprengt gjennom målrettede, ukrainske angrep.

Nord-Korea har store lagre av artilleriammunisjon, beregnet på de titusener av kanoner landet har stilt inn mot Sør-Korea.

Nord-Korea er neppe villig til å tømme disse lagrene i vesentlig grad, i en situasjon der forholdet til Sør-Korea (igjen) er nokså spent.

Det har derfor vært spekulert i om «samarbeidsavtalen» med Nord-Korea innebærer at også et tredjeland, nemlig Kina, er på banen.

Ved å bruke Nord-Korea som mellomledd, kan Kina forsyne Russland med militært utstyr, uten selv å utsettes for de massive vestlige sanksjoner en direkte, åpen våpenhjelp til Russland ville medføre.

Sannsynligheten for et slikt scenario økes av det faktum at mye av Nord-Koreas artilleriammunisjon skal være lite kompatibel med hovedtyngden av dagens russiske artilleri.

Nord-Korea kalles ofte «verdens mest isolerte land», og oppfattes som en paria i verdenssamfunnet. Landet er økonomisk, politisk og sosialt på bunnen av alle rangeringer. De færreste nasjoner med en viss stolthet og integritet vil ha noe med landet å gjøre.

At Russland nå nærmest innynder seg for Nord-Korea, kan ses som et tegn på at russernes egen status og posisjon i verden er kraftig redusert.

For en tidligere, selvsikker utgave av Russland, og ikke minst for den tidligere Sovjetunionen, ville det å nærmest stå med hatten i hånden overfor et land som Nord-Korea vært nokså utenkelig.

I Nord-Korea snakker man om «en ny storhetstid» for samarbeidet mellom de to land.

Det er et åpent spørsmål om den jevne russer opplever særlig stolthet ved tanken på en slik utvikling.

Les også: 

Russland og Nord-Korea diskuterer felles militærøvelser

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.