For å hanskes med høye strømpriser og kjølig vær, fyrer Tyskland nå opp et kullkraftverk som var ment å nedlegges i 2018, som et ledd i overgangen til fornybar energi.
Det er to blokker tilhørende varmekraftverket i Jänschwalde, begge med en kapasitet på 500 megawatt (MW), som settes inn for å sikre strømforsyningen i Tyskland til vinteren, hvor det fortsatt vil være usikkerhet i energimarkedene, kunngjør operatørselskapet LEAG mandag.
Blokk E åpnet sist søndag, og åpningen av blokk F er nær forestående ved Jänschwalde-kraftverket, som går på brunkull – den mest forurensende varianten – og har en total kapasitet på 3000 MW.
Driften av de to blokkene er i første omgang autorisert frem til 31. mars 2024. Også sist vinter måtte Tyskland ty til Jänschwalde-kraftverket, og LEAG har investert 12 millioner euro i anlegget siden det ble gjenåpnet høsten 2022, opplyser selskapet.
Bruken av kraftverket innebærer et løftebrudd fra Tysklands nærings- og klimaminister Robert Habeck. Finansavisen skriver:
Finansminister i den tyske regjeringen, Robert Habeck, utalte i et intervju med det tyske nyhetsbyrået ARD i forrige uke at myndighetene ikke ville fyre opp igjen ytterligere eldre kullkraftverk vinteren 2024–2025.
Strømprisen er den høyeste på en måned, og årsaken er ifølge Bloomberg at det har vært lite sol og vind i det siste, opplyser Finansavisen.
Gjenåpningen av kullkraftverket er bare én av mange nyheter den senere tiden som peker i retning av at «det grønne skiftet» kan suspenderes ved behov. Målene om netto nullutslipp virker stadig mindre realistiske.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.