FrP mener Islam Net er et arnested for radikalisme.
– Vi kan ikke sitte stille og se på at Islam Net får utbre seg. Det er en fare for Norge, og det er en fare for integreringen. De bidrar til radikalisering, sier Erlend Wiborg til Nettavisen.
Bakgrunnen er at Islam Net punget ut over 60 millioner for en eiendom på Groruddalen for å drive et «aktivitetssenter» for barn og unge.
FrP forsøkte å stanse kjøpet, og fikk fra både venstre- og høyresiden. Men selv om flere av partiene på Stortinget ikke ønsket fritidsaktiviteter i regi av Islam Net, ble forslaget «vedlagt protokollen» og det ble derfor ikke fattet et operativt vedtak.
I 2021 ble forslaget kalt både diskriminerende og islamofobisk av Islam Net.
– Det er det ikke. Det handler om å stoppe islamisme, mener Wiborg.
Nå skal partiet på nytt forsøke å stoppe aktivitetssenteret.
– Vi ser nå at aktivitetssenteret fortsetter med planene. Derfor fremmer vi dette forslaget nå, sier Wiborg.
Forslaget går ut på å «fremme nødvendige lovendringsforslag som gir kommunene en klar lovhjemmel for å stanse virksomhet og fritidsaktiviteter rettet mot barn og unge som anses å ha en klart integreringshemmende effekt».
– En har organisasjonsfrihet i Norge, men man har ikke frihet til å være et arnested for radikalisme og kamp mot grunnleggende norske verdier, sier Wiborg.
Frp tror denne gangen de klarer å sikre flertall for forslaget, selv om KrF er skeptiske.
– Islam Net har hatt flere uttalelser og arrangement som jeg og KrF er uenige i. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt i Norge, og det skal være høy terskel for å bryte med dem. Samtidig er det forbud mot oppfordringer til vold. Islam Net operer noen ganger i grenselandet for hva ytringsfriheten tillater, mener Kjell Ingolf Ropstad.
Islam Net mener selv at de forebygger radikalisering, og er rystet over utspillene fra Wiborg.
– Dette er dessverre ikke første gang Wiborg fremmer hårreisende anklager han ikke har belegg for. For bare noen dager siden anklaget han Leger Uten Grenser for å drive menneskesmugling. Slike groteske, islamofobe anklager er ikke en stortingsrepresentant verdig. Vi tar fullstendig avstand fra vold og ekstremisme. Vi er en frivillig organisasjon som jobber for å styrke den norsk-muslimske identiteten. Vårt daglige engasjement for lokalsamfunnet viser hva vi står for – samfunnsdeltakelse, mangfold, frivillighet, tro og fellesskap, sier Mahir Osman, og legger til:
– At FrP ønsker å innskrenke muslimers rettigheter samtidig som de forsvarer SIANs hetskampanjer er dessverre ikke overraskende, men her bør andre politikere trå varsomt og være tydelige på at de tar avstand fra slike islamofobiske lovforslag.
De får støtte av forsker Marius Linge ved Institutt for Kirke-, religions- og livssynsforskning, som sier Islam Net har utviklet seg i en liberal og pragmatisk retning.
– På sikt vil nok Islam Net etablere seg som et eget trossamfunn (imam, vedtekter, ‘moské’) og organisasjonen deltar aktivt i den politiske debatten. Ønsket om å etablere seg som en respektert aktør og den politiske deltakelsen har etter min mening bidratt til å gjøre Islam Net mer ‘mainstream’, sier Linge.
Han mener Islam Net ikke er en fare for Norge eller bidrar til radikalisering.
– Det er også problematisk å beskrive Islam Net som islamistisk, siden organisasjonen ønsker at muslimer skal leve innenfor rammen av et norsk styresett og norske lover og regler, sier Linge.
Også forsker Olav Elgvin ved Universitetet i Bergen er positiv til islamistene.
– Islam Net har gjennomgått en tydelig endring de siste årene. De har fortsatt en del meninger som mange i Norge kan mislike. Men de har likevel blitt mye mer tydelige på at de støtter det norske demokratiet og rettigheter for ulike grupper, avslutter Elgvin.