En ny studie viser en stor økning i ensomhet blant studenter fra 2018 til 2021. Digital undervisning som følge av myndighetenes valg om å stenge ned samfunnet på grunn av pandemien, pekes på som en årsak. Kvinner ble sterkere rammet enn menn.
– Det er en sammenheng mellom hvor mye studentene er fysisk til stede på studiestedet og følelsen av tilhørighet. Er man ikke til stede, kan følelse av ensomhet oppstå, sier professor Mari Hysing ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen (UiB) til Khrono.
Hysing og fire andre forskere har publisert en forskningsartikkel som har undersøkt hvordan ensomhet blant studenter i Norge endret seg under pandemien. De har vurdert konsekvensene av ulike restriksjoner. Forskergruppen brukte data fra SHoT-undersøkelsene i 2018, 2021 og 2022 for å studere utviklingen.
At mye av undervisningen under pandemien foregikk digitalt, pekes på som en av hovedårsakene til at flere fortsatt sliter med ensomhet.
SHoT kartlegger studentenes helse og trivsel i bred forstand. Konklusjonen er at det var en kraftig økning i ensomhet fra 2018 til 2021, og at kvinner rammes mer enn menn. Denne forskjellen var aller størst da pandemien var på topp og restriksjonene var kraftigst.
Det har vært en nedgang fra 2021 til 2022, men fortsatt melder en av tre studenter at de slet med ensomhet, blant annet som følge av pandemien.
– Vi ser en nedgang i den siste SHoT-undersøkelsen, men samtidig er det tydelig at dette kommer til å ta lengre tid enn det vi kanskje hadde håpet på, før vi er tilbake til 2018-nivå, sier Hysing.
Andre undersøkelser har vist en økning i selvmord og depresjon blant unge mennesker og en merkbar forverring av skoleresultater blant ungdommer på grunnskole og videregående skole.
Les også: