Leder for strømprisutvalget, Inge Røinaas Gran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Vi unngår ikke prissmitte fra Europa hvis vi ikke kutter utenlandskablene, ifølge utvalget som har vurdert hva som kan gjøres med strømprisene.
Det såkalte Strømprisutvalget kommer nå med usedvanlig klar tale om hva som må til for å holde norske strømpriser nede på et nivå befolkningen opplever er «til å leve med».
NTB – Steinar Schjetne og Marius Helge Larsen skriver om saken.
Hovedoppgaven til utvalget har vært å vurdere hvilke tiltak som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser på kort og lang sikt, innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen.
Utvalget leverte torsdag rapporten Balansekunst til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Et svært sentralt punkt er de mye omdiskuterte strømkablene fra Norge til andre land.
Norge unngår ikke prissmitte fra Europa, noe som i vinter ga skyhøye strømpriser her i landet, uten å isolere oss nær sagt fullstendig, ifølge utvalget.
Det pekes på at denne prissmitten skyldes utenlandskablene.
Konklusjonen er tydelig:
Bare hvis vi kutter dem, vil vi unngå prissmitte, ifølge utvalgets leder, administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi.
– Analysene viser at vi må ha en veldig betydelig reduksjon i overføringskapasiteten, tilnærmet at Norge må i øymodus, hvis vil ikke skal ha den prissmitten som gjør at vi i stor grad følger de europeiske kraftprisene, sa han.
– Det er noen av tiltakene som er svært vanskelige å gjennomføre innenfor gjeldende regelsett, poengterte Gran.
Strømprisutvalget kommer ikke med anbefalinger til politiske grep, men gjennomfører en omfattende og grundig analyse av kraftsituasjonen, framtiden og tilgjengelige virkemidler.
Utvalget peker også på et behov for økt norsk kraftproduksjon, og det pekes oppskriftsmessig på såkalt fornybar energi i den sammenheng. Det til tross for at få er imponert over hva det viser seg at vindkraft kan bidra med, spesielt sett i forhold til etablerings- og driftskostander ved slike anlegg.
Regjeringen lover tiltak
Rapporten blir sendt på høring umiddelbart. Regjeringen setter en høringsfrist på to måneder og lover ekspeditt gjennomføring av tiltak.
– Her er det tiltak som kan settes inn forholdsvis raskt for å bedre situasjonen. Og det har regjeringen til hensikt å gjøre, sa statsråden (Aasland) under pressekonferansen.
Aasland framholdt under pressekonferansen at regjeringen vil utforske og utfordre handlingsrommet i EØS-avtalen, men var ikke mer konkret enn som så.
Et konkret løfte om å kutte strømkablene til utlandet vil sitte langt inne for regjeringen, ettersom man selv har vært ivrige forsvarere av nettopp disse kablene.
Det er derfor temmelig vage formuleringer som kommer fra Aasland:
– Med bakgrunn i den ekstraordinære perioden i kraftmarkedene var det viktig for regjeringen å få en grundig gjennomgang av fordeler og ulemper med dagens prinsipper for prisfastsettingen i ulike deler av kraftmarkedet, sier han i en pressemelding.
Det skal altså komme en «grundig gjennomgang», noe som lett kan munne ut i «fortløpende evaluering» og «følge situasjonen nøye». Det vil erfaringsmessig tilsi at lite av betydning blir gjort.
Les også:
Borten Moe om strømkablene: – Ingen politiker ville skrevet under på avtalen i dag
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: