Så langt iår har EU/EØS registrert mer enn 800.000 asylsøkere. Dette er en kraftig økning fra tidligere år, hovedsakelig på grunn av en boom fra Mali og Sudan. Innen utgangen av 2023 vil tallet sannsynligvis komme opp i én million. Det reelle antallet migranter er antagelig enda høyere.

Latvia og Estland øker mest

Siden begynnelsen av året er det pr. 10. oktober kommet 801.459 asylsøknader. Hvis antallet stiger til én million vil det være det høyeste siden 2016.

Den største økningen sammenlignet med samme periode ifjor, er registrert i Latvia og Estland med henholdsvis 168 og 119 prosent. Tyskland har en økning på 74 og Frankrike 37 prosent.


Størst nedgang har Danmark, Malta, Kypros og Østerrike med henholdsvis 56, 54, 52 og 41 prosent.

26 søknader

Ungarn ser ut til i liten grad å tiltrekke seg migranter. Der er det så langt iår registrert 26 søknader.


De fleste asylsøkerne i EU kommer fra Syria, Afghanistan og Tyrkia. Men mye av økningen i tilstrømningen skyldes uro i de overveiende muslimskdominerte landene Mali og Sudan. Iår har antallet maliere økt med hele 733 prosent. Antallet sudanesere har steget med 450 prosent.

I mai advarte FN om at urolighetene i Sudan kunne medføre en ny flyktningstrøm på opptil 800.000 mennesker.

Ikke mer plass i Europa

Stadig flere EU-land tilkjennegir at de ikke har plass til å ta imot flere migranter. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier meldte i forrige måned at Tyskland i likhet med Italia, har nådd en grense. Han påpekte at Tyskland i første halvdel av 2023 hadde tatt imot en tredjedel av alle flyktninger i EU. Han efterlyste blant annet bedre grensekontroll.

I september skapte den italienske øya Lampedusa overskrifter verden over da et mottagsapparat med kapasitet på knapt 400 plasser, i løpet av 48 timer fikk inn 11.000 illegale migranter. Dette førte til krise og borgermesteren besluttet å erklære unntakstilstand.

– Europa ligger åpen for invasjon og en massiv femtekolonne er allerede på plass, skriver Erling Marthinsen:

Å gjennomføre en streng migrasjonspolitikk virker umulig

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.