Vardebrenning er en eldgammel metode for å varsle fare, og søndag 8. oktober arrangerte Motvind og naturvernere den 5. nasjonale tenningen i protest mot utbygging av vindkraft. Alle kunne være med, ifølge arrangøren. Unntatt Norgesdemokratene. Fordi partiet angivelig er høyreekstremt og kan assosieres med menneskefiendtlige holdninger.

«Det tennes bål på fjelltopper, på strender, i hager og overalt. Det tennes bålpanner, fakler, stearinlys og peisild. Noen arrangementer er store og med appeller, andre består av en eller to personer», sto det i informasjonen om vardetenningen.

Alle skal dra lasset sammen

Og videre:

«Til sammen utgjør vi folk flest, samt organisasjoner som ønsker å være en del av konseptet. Vi gjør dette for å skape samhold, og for å illustrere hvor stor og bred folkeviljen faktisk har blitt med årene. Og for å visualisere, via oversiktskartet, at vi nå er i stand til å stå samlet opp mot ødeleggelser for natur og folk.
Alle har eierskap til vardetenningen, enten det er organisasjoner eller folk. Ingen er underlagt noen. Alle drar vi et formidabelt lass sammen.»

Oppslutningen var visst stor, og arrangøren viser til at det fredag var registrert 483 påmeldte vardetenninger (hvorav 425 i Norge), hvorav 56 i regi av lag og organisasjoner.

Nektes å delta

Men ikke alle lag og organisasjoner fikk delta, selv om arrangementet ble sagt å være «for alle.» Kommunisme er visst greit blant båltennerne, men ikke nasjonalkonservative, selv om de gløder for saken som Motvind kjemper for. Veslemøy Lian er sentral i Norgesdemokratene Stjørdal, og sier hun fikk sitt arrangement i Trøndelag luket ut:

– At politiske organisasjoner viser sin motstand ved å stå tydelig frem, mener jeg er svært viktig i denne saken og bidrar også til at flest mulig kan samles rundt slike folkelige markeringer der en sak gjelder, nemlig å stå sammen for naturen mot de massive ødeleggelsene som foregår. Oppglødd og i kampmodus for fellesskapet, var planen klar. Her skal ikke fyres med raskved og gamle paller. Nei, her skal den fineste bjørkeveden få skinne opp mot den mørke høsthimmelen på søndag kveld, så jeg sendte i vei følgende påmelding:

«Norgesdemokratene i Stjørdal fyrer skikkelig opp i bålpanna den 8 oktober, for å vise motstand mot vindkraft».

Ytre høyre og menneskefiendtlig?

Det gikk ikke lange tida før Lian mottok melding fra arrangementsansvarlig, Irene Njå-Gjellestad i Motvind:

«Dette synes jeg er kjempevanskelig. Jeg ser at du ønsker å lage til vardetenning med Norgesdemokratene som arrangør. I beskrivelsen i «Om-delen» i gruppa har jeg tatt med et forbehold om ytre høyre grupper, som kan defineres som menneskefiendtlige, noe Norgesdemokratene blir sett på som. Jeg kan ikke plotte dem/dere på kartet. Jeg har mange innvandrervenner, og det ville dermed blitt feil både profesjonelt og på et personlig plan å la dere stå på kartet. Håper på, og ber om forståelse for dette».

Hun legger også til: «Beklager at jeg krenker deg, dette er fryktelig ubehagelig, men noen vil uansett bli krenket i denne saken, slik jeg ser det».

– Krenket? spør Veslemøy Lian forundret. Og fortsetter:

– Jeg er betalende medlem av Motvind, og representerer et parti som har et klart budskap i partiprogrammet når det gjelder vindkraftutbygging. Så jeg meldte på båltenning i Stjørdal. Det ble luket ut. Samtidig så jeg at flere lokallag fra Rødt er påmeldt. Så jeg er ikke krenket. Urettferdighet gjør meg forbannet.

Veslemøy Lian forteller at hun ikke klarer å føle noe «forståelse» etter at å ha blitt karakterisert som «menneskefiendtlig og høyreekstrem».

– At Irene Njå-Gjellestad i tillegg drar inn «jeg har mange innvandrervenner», forstår jeg ingenting av. Det har vel de fleste som bor i Norge i dag, og det har da ingenting med det å stå sammen imot rasering av vår natur? Norgesdemokratene tar totalt avstand fra «ekstremitet», uansett hvor den kommer fra, og vi finner det svært urettmessig og dehumaniserende å bli karakterisert som «menneskefiendtlige», sier Lian, som også lurer på om Motvind vil ekskludere Norgesdemokratene fra medlemsmassen?

Også nektet å delta i Nærøysund

Også Norgesdemokratene i Nærøysund på Trøndelagskysten ble nektet å delta på vardetenning i regi av Motvind. De forsøkte å melde seg på med følgende melding:

«Hei! Vi i Norgesdemokratene Nærøysund ønsker å lave et bål på Hus fjellet på Garstad 8. oktober mellom kl 18 og 21. Vi må ta forbehold om været på dagen. MVH Jan Einar Gravseth Norgesdemokratene Nærøysund

«Det er ikke en politisk agenda i denne henvendelsen, det er heller ikke fordekte mørkemannsmeninger. Norgesdemokratene er mot Vindkraft. Vi har forsøkt å støtte deres arrangement 8. oktober, men ble dessverre avvist, skriver partiets lokallagsleder, Jan Einar Gravseth i et brev til Jørund Nygård, administrativ leder i Motvind Norge:

«Norgesdemokratene ønsker å samarbeide både politisk og blant upolitiske organisasjoner for å få stoppet vindkraftutbyggingen. Vi ble dessverre avvist, og er ikke ønsket med på vardetenning. I tilsvar blir vi beskyldt for å fremme høyreekstreme interesser, eller på annen måte som kan assosieres med menneskefiendtlige holdninger. Dette tar vi avstand fra og ønsker en begrunnelse fra deres organisasjon og deres medlemmer står for slike ubegrunnede utsagn,» skriver Gravseth.

Flertallet i Norge er allergiske mot nasjonalisme

Han fikk svar:

«Jeg tviler ikke på ditt eller Norgesdemokratene sitt engasjement i vindkraftsaken, og mener det er bra. Samtidig så vet vi alle at «konservativt sentrumsparti» ikke er hvordan partiet blir oppfattet av folk flest. La oss kalle en spade for en spade. Det er et parti som sterkt blir assosiert med nasjonalisme. Og flertallet i Norge er ganske allergiske mot nasjonalisme også i helt fredelig innpakning. Det må også vi ta hensyn til. Motvind Norges rolle er å vinne vindkraftsaker og redde natur og lokalsamfunn. Ikke å bruke opp vår kraft til å prøve å maksimere grensene for ytringsfriheten eller å inkludere alle parti, uavhengig av syn og deres oppfatning i resten av samfunnet. Den kampen må andre ta. Og om dere mener det er feiloppfatninger om dere, så er det først og fremt dere som har makt og mulighet til å endre på de oppfatningene,» skriver Jørund Nygård i Motvind.

 

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.