Lørdag skiftet statskanalen navn på musikkprogrammet «Jungeltelegrafen» på NRK P2.
Det globalt orienterte programmet, som denne helga feiret brasiliansk musikk og ikonet Caetono Veloso, ble presentert under et nytt navn: «Musikkreisen».
Programleder Arne Berg beroliget lytterne i introen om at innholdet fra «Jungeltelegrafen» består.
– Det har ikke vært mitt ønske å skifte navn, sier Berg til Klassekampen.
Avgjørelsen om navnebyttet ligger hos NRKs radioledelse.
Det er et av de lengstlevende programmene i NRK Radio, startet av Sigbjørn Nedland i 1986. Berg kom med i 2004, og etter at Nedland gikk av med pensjon i 2018, har han styrt skuta alene.
– Ordet jungeltelegrafen har jo vært en rød klut for dem som er aller mest «woke» i verden, sier Berg.
Han viser til «concrete jungle» og «asphalt jungle» som begreper hvor ordet blir brukt som et bilde på noe uhyggelig.
– Men for oss har jo navnet handlet om musikken som oppdages og spres fra folk til folk. Litt som «heard it through the grape wine», sier Berg.
Audun Vinger, musikkjournalist og redaktør i Jazznytt, kaller «Jungeltelegafen» «alt man ønsker seg av rikskringkasteren».
– Ved siden av «Bluesasylet» er «Jungeltelegrafen» NRKs gode samvittighet når det gjelder musikkprogrammer, sier Vinger.
– «Jungeltelegrafen» gir assosiasjoner til det nye, det du ikke får vite om andre steder.
Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef i Oslo World, er enig med Audun Vinger i at «Jungeltelegrafen» burde fått beholde navnet.
– «Musikkreisen» er et utrolig kjedelig navn. Hvis du først skal endre på en så sterk merkevare som «Jungeltelegrafen», må du finne på noe bedre. Det er en stor klisjé med å reise rundt i verden, sier hun, og legger til:
– «Jungeltelegrafen» handler ikke om bongotrommer og bastskjørt i Sahara, liksom. Det handler om å oppdage noe nytt og spre det videre.
Eva Midttun Leira, kanalsjef for NRK P2, sier følgende om navnebyttet:
– NRK ønsker å tydeliggjøre innholdet i NRK Radio-appen, samt at vi har tatt hensyn til at navnet kan oppleves som belastende for noen.