Ungarns statsminister Viktor Orbán har antydet at EUs planer om å innlede forhandlinger for Ukrainas tiltredelse til unionen i år ikke går noen vei.
En av årsakene er en langvarig konflikt mellom Ungarn og Ukraina om den ungarske minoriteten i landet, samt det faktum at Ukraina faktisk har vært i en krigssituasjon siden 2014, som ble kraftig eskalert etter den russiske invasjonen 24. februar 2022, skriver National Pulse.
Orbán sa at det er urealistisk å starte tiltredelsesprosessen med et krigførende Ukraina, ikke minst fordi hele omfanget av dets effektive territorium er umulig å fastslå.
Et eksempel kan være Krim-halvøya, som Zelenskyj krever skal returneres til Ukraina, noe svært få eksperter tror Kreml vil akseptere.
Dessuten har EU en slags felles forsvarsklausul, som riktignok ikke er like omfattende som NATO-traktaten. Men dette kan i ytterste konsekvens føre til at EU-medlemmer får krav om å stille opp med tropper i forsvaret av Ukraina, hvis landet blir EU-medlem.
USAs allierte frykter at støtten til Ukraina vil bli redusert
Viktor Orbán forklarte at Ungarns parlament må godkjenne et eventuelt ukrainsk EU-medlemskap, og at han ikke opplever at dette er et sterkt ønske i kammeret. Flere vanskelige spørsmål fortsatt må besvares.
Ungarns skepsis til Ukrainas EU-medlemskap er forankret i rettighetene til den etniske ungarske minoriteten i det transkarpatiske fylket i det vestlige Ukraina; et produkt av flere grenseforskyvninger gjennom det 20. århundre.
I likhet med den etniske russiske befolkningen i Ukraina, hevdes det at den ungarske befolkningen har blitt utsatt for det den ungarske regjeringen anser som dårlig behandling, med restriksjoner på deres morsmål som brukes på skoler. De hevder ungarere blir trakassert og til og med arrestert av hemmelige tjenester for slike overtredelser som å synge den ungarske nasjonalsangen på kulturelle arrangementer.
Dette var for øvrig noe den tidligere ungarske ambassadøren i Norge Anna Sikó var opptatt av, da flere av Documents skribenter var invitert på middag der forlitt over tre år siden.
Orbáns regjering kunngjorde nylig at den ikke vil støtte Ukraina i noen internasjonale spørsmål før språkrettighetene til den ungarske minoriteten er gjenopprettet.
Selv i Budapest, som er en sosialdemokratisk styrt by hvor Orbán har få tilhengere, er skepsisen til Ukraina stor, ifølge min erfaring ut fra venstrevridde journalister jeg har kontakt med i byen.
En ny spørreundersøkelse fra Euromarometer viser at befolkningen i EU sin vilje til å støtte Ukraina er i en kraftig nedadgående trend. Fria Tider skriver om saken.
De som är fullständigt för att ge humanitärt stöd till människor som drabbats av kriget har sjunkit från 64 procent i april förra året till 47 procent i augusti 2022. Det fulla stödet för att ta emot ukrainska flyktingar i EU har minskat från 55 procent till 36 procent, medan det fulla stödet för fortsatta ekonomiska sanktioner mot Moskva har sjunkit från 55 procent till 46 procent.
Samtidigt är bara 26 procent av européerna nu helt för att EU ger ekonomiskt stöd till Ukraina, en minskning från 42 procent. Mindre än en fjärdedel (24 procent) är helt för leveranser av militär utrustning till Kiev.
Svenskene skiller seg dog ut. Der støtter fortsatt 44 prosent av befolkningen våpenleveranser til Ukraina, mot et gjennomsnitt på 24 prosent i hele EU.