Etter 1. oktober kan svensk politi i hemmelighet avlytte eller overvåke personer i forebyggende øyemed. Dette omfatter også personer som ikke er mistenkt for lovbrudd.
Region Mitt har startet en rekrutteringsprosess for å finne personer som skal styrke arbeidet med avlyttingen. Men til tross for at loven allerede har trådt i kraft, er ingen ennå ansatt.
«Vi har kompetanse på plass som kan starte dette arbeidet», sier Jale Poljarevius, leder for etterretning Region Mitt, til SVT.
Politiet kan nå sette inn nye såkalte forebyggende tvangsmidler mot kriminelle. Det betyr at politiet kan bruke hemmelig telefonavlytting og dataavlesning. De har også tidligere kunnet foreta avlytting, men da har de måttet søke om etterforskning av en forbrytelse som allerede er begått. Disse kravene er ikke lenger nødvendige.
Politiet har tidligere sagt at de har forsterket med mer ressurser for å kunne ta de nye metodene i bruk. Av sikkerhetsmessige årsaker kan de ikke gå inn på hvor mange ansatte det er, eller hvilken kompetanse de er ute etter.
Den nye avlyttingsloven kan brukes til å bekjempe den ekstremt omfattende gjengkriminaliteten som herjer i Sverige. Kritikere frykter derimot at loven, som gir politiet mulighet til å bruke hemmelig avlytting av personer som ikke er mistenkte kriminelle, rimer dårlig med rettsstatens prinsipper og gir avkall på borgerrettigheter.
«Denne loven gjør at hvem som helst, hvor som helst, når som helst kan avlyttes», kommenterer advokat Jan Nyman til SVT. Han mener at loven er et verktøy som gjør mer skade enn nytte.
«Den nye loven er skremmende ubehagelig, den undergraver rettssikkerhetens grunnleggende prinsipp om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist», sier advokat Caroline Diederichsen.
Hun mener at avlyttingsloven ikke vil oppnå sin hensikt. Organiserte, profesjonelle kriminelle bruker krypterte apper seg imellom. Loven kan derfor ramme vanlige mennesker som kommuniserer på vanlig måte.