Byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg (H). Foto: Annika Byrde / NTB
Søndag startet Høyre og Venstre byrådsforhandlinger i Oslo, uten FrP. De to partiene har ikke flertall i bystyret, og kan bli nødt til å støtte seg på blant annet MDG.
Det er fortsatt uavklart hvem som skal styre Oslo de neste fire år. Høyre ble valgets største parti, og har søndag startet forhandlinger med Venstre om å danne byråd.
NTB melder om saken.
Målet er at de to partiene skal enes om en plattform, og så enten få med seg flere partier etter hvert, eller danne et mindretallsbyråd som skal styre med støtte av andre partier.
H og V skal innledningsvis diskutere temaer som kriminalitet og beredskap.
– I dag skal vi snakke om hvordan vi kan sørge for at byen vår er trygg for innbyggerne også i fremtiden, vi skal snakke om beredskap og hvordan vi bekjemper og forebygger kriminalitet, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til Avisa Oslo.
Mandagens tema blir skolepolitikk, opplyses det.
Vrien situasjon med FrP på sidelinjen
Venstre har sagt nokså tydelig ifra om at partiet ikke vil sitte i byråd med FrP. Det er i utgangspunktet derfor lite sannsynlig at Høyre kommer til å lede et flertallsbyråd.
Høyre og Venstre har bare 26 av 59 mandater og er dermed nødt til å få flere om bord dersom de skal ha et flertall i byrådet. Planen har vært å få med KrF og FrP.
– Nå har vi byrådsforhandlinger her, så finner vi både tid og sted for samtaler for samtaler med Kristelig Folkeparti og forhåpentligvis Fremskrittspartiet. Jeg har respekt for at FrP skal gjøre noen interne vurderinger. Så håper jeg vi får til en god dialog med dem etter hvert, sier Lae Solberg.
Oslo FrP har imidlertid sagt at de ikke ønsker være et rent støtteparti for et byråd bestående av Høyre og Venstre.
– I utgangspunktet kommer vi ikke til å være et støtteparti for byrådet. Det betyr at man får et mindretallsbyråd som ikke har støtte fra Frp, sa fylkesleder Andreas Meeg-Bentzen til NRK tidligere i uka.
MDG kan få innflytelse
Selv om Oslos velgere sa klart fra at de er lei av MDG, kan spillet om byrådsmakten fort føre til at nettopp MDG igjen får betydelig innflytelse over politikken.
Partiet kommer neppe med i byrådet, Høyres har klart avvist en slik mulighet.
Men med et lite samarbeidsvillig FrP på sidelinjen kan byrådet bli nødt til å søke støtte hos andre partier fra sak til sak. Og da kan det fort bli MDG man ser hen til, fordi Venstre gjentatte ganger har erklært sin politiske nærhet nettopp til MDG.
MDG er dyktige til å drive utpressing og politisk hestehandel, noe som har gitt partiet makt til å få igjennom langt mer av sin til dels ytterliggående politikk enn partiets størrelse skulle tilsi.
Ap og SV har latt seg presse av et politisk grådig og manipulerende MDG gjennom åtte år. Resultatet har blitt enorme beløp brukt på tiltak de færreste av velgerne støtter.
Nå kan det fort bli Høyre og Venstre som gir etter for MDG. Oslos befolkning risikerer dermed å få regningen for dette partiets ytterliggående og kostbare påfunn i nye fire år.
Spesielt en del Høyre-velgere vil oppleve det som særdeles frustrerende om man skulle se et borgerlig byråd åpne for fortsatt MDG-innflytelse i samferdselspolitikken eller på andre felter Oslo.
Les også:
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: