Enkelte britiske konservative aksepterer arveskatten, siden de heller vil redusere inntektsskatten. Men man bør heller prioritere å redusere statens inntekter.
Dette skriver David Frost i The Telegraph. Frost ledet forhandlingene med EU etter Brexit, og var statsråd under Boris Johnson.
Spørsmålet er om statsminister Rishi Sunak vil gjøre noe slikt. Vi kan forvente et hint når Sunak holder sin tale under partikonferansen neste uke.
Men selv om Sunak antyder at han vil redusere skattene, så er det ikke sikkert at det er noe britene kan stole på, skriver Frost. For finansminister George Osborne lovte det samme for 16 år siden, for deretter å bryte sitt løfte.
Tenker Sunak på samme måte? Vil han love skattelettelser bare for å forsøke å beholde de få tory-velgerne som fortsatt er lojale?
Frost ser ikke så kynisk på dette, skriver han. For hvis Sunak vil fortsette i Downing Street er skattelettelser en nødvendighet.
I believe – and I suspect the leadership believes, too – that a meaningful tax cut is necessary before the general election if the Tories are to avoid utter disaster.
Skattelettelser er nødvendig, men trolig ikke nok for at Sunak skal beholde jobben, mener Frost. Tilliten til Det konservative partiet er så liten at velgerne trolig må se pengene på konto før de stoler på et slikt løfte.
Men The Times skriver at den rekordhøye økningen i skatter de siste årene, som koster en gjennomsnittlig husholdning rundt 3500 pund i året, kanskje aldri vil reverseres.
Skattenivået har økt fra 33 til 37 prosent av BNP. Finansminister Andrew Griffith vil heller ikke gi noen løfter om skattelettelser.
– I don’t think any responsible Treasury minister is going to give you that commitment.
Etter Frosts mening er det klart at skattelettelser vil komme, spørsmålet er bare når. Her er intern uenighet i partiet et problem.
For even on the atrophied free-market wing of the Conservative Party, not everyone is enthusiastic about cutting inheritance tax.
Simon Clarke mener at innteksskatten må reduseres først, til fordel for de unge. Venstresiden elsker arveskatt og formueskatt, siden de mener dette skaper mer equality.
Dette kjenner vi igjen fra norsk politikk. Men resultatet blir at de rikeste rømmer landet, og tar med seg store skattemidler som da må overføres til en stadig fattigere middelklasse. For å redusere statens utgifter virker helt utenkelig.
Skatter på kapital og formue har blant de høyeste innvirkningene på økonomisk aktivitet – av alle skatter, skriver Frost. Dette reduserer verdiskapning og arbeidsplasser.
The more such taxes we have, the smaller the economy is in the future, and the worse off we all are. So there’s a good case for targeting them.
Man må tenke annerledes, og det beste er rett og slett å redusere skattenivået. Dette kan man enkelt finansiere ved å redusere en overvektig stat.
I Norge er jo staten den største og mest kostbare i Europa, og kun en liten andel av skattemidlene går tilbake til befolkningen. Enorme beløp kastes bort på innvandring, bistand og støtte til overnasjonale organisasjoner. Bare Ukraina tildeles godt over 80 milliarder på fem år.
I tillegg kommer meningsløse og til tider nesten sinnssyke klimatiltak som elektrifisering av sokkelen, Melkøya og trolig 50 milliarder til en havvind vi absolutt ikke trenger.
Samtidig har vi elendige skoler og en skammelig dårlig eldreomsorg. Norske borgere nedprioriteres ved hver eneste korsvei. Britene opplever det samme, mens illegale migranter har blitt tildelt en lovfestet rett til å bo i minst trestjernes hoteller.
En undersøkelse av British Social Attitudes viser at folk ser ut til å foretrekke en mindre stat hvis dette fører til bedre privatøkonomi. Samtidig møtes alle reduksjoner av statlige tjeneste av store protester fra enkelte grupper.
Derfor må politikere våge å ta ledelsen, slik at de reelle resultatene viser seg for befolkningen.
What you can do is reduce the supply of government, and then let the results speak for themselves.
Dette er vanskelig nok i seg selv, selvsagt. Men den beste metoden er rett og slett å sulte ut statsmonsteret, mener Frost.
And that, of course, is difficult enough. The best way to do it is to starve the beast – get tax down, and cut the government’s cloth accordingly.
En nøye gjennomgang av statens unødvendige utgifter vil gjøre skattelettelser mulig, mener Frost. Så kan man kvitte seg med blodsugerne som lever av å skattlegge arbeidsfolk så hardt som mulig, og man bør gjøre dette raskt.