Den årlige bokmessa i Göteborg er en av Europas største møteplasser for bok- og bibliotekbransjen. Den har vært arrangert siden 1985, og hevdes i dag å være Nordens største kulturarrangement.
Økende trusler fra jihadistiske organisasjoner og militante muslimer setter derimot sitt preg på stadig større deler av det svenske samfunnet. Flere steder innfører nå sikkerhetstiltak som man ellers ville kunne finne i land i Midtøsten.
Lærere fra kristne skoler i Stockholm møtes i hemmelighet på grunn av frykt. Ministre advarer svensker mot å bruke hodetelefoner på offentlig transport på grunn av terrortrusselen.
For å komme inn på årets bokmesse i Göteborg må besøkende nå kroppsvisiteres. Dette er ett av tiltakene som gjøres når bokmessa styrker sikkerheten.
«Det er på grunn av det økte trusselnivået i samfunnet», kommenterer messesjef Frida Edman til SVT.
Før hver messe planlegges det innsats for sikkerhet sammen med politiet og sikkerhetspolitiet. I august hevet det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) terrortrusselnivået i Sverige fra nivå 3 til nivå 4, som er det nest høyeste nivået på skalaen.
I forkant av årets bokmesse styrkes derfor sikkerheten. Det betyr flere vakter. Videre, i tillegg til bagasjesjekker, vil alle besøkende nå også bli gjennomsøkt før de får komme inn. Dette innebærer at det vil ta lengre tid for publikum.
«Vi oppfordrer våre besøkende til å være ute i god tid», sier messesjef Frida Edman.
Max Olsson er lokalpolitiområdeleder og den som er strategisk ansvarlig for politiets innsats for bokmessa i Göteborg. Det økte terrorrusselnivået fra militante islamske organisasjoner har påvirket politiets arbeid før årets messe.
«Det er en spesiell situasjon ut fra det generelle trusselbildet. Det er noe vi bærer med oss med alle arrangementer. Vi har større tilstedeværelse på offentlige steder generelt. Vi har selvfølgelig bemannet arrangementet slik at vi føler oss trygge på det», uttaler han.
Jødisk kultur et av årets temaer på bokmessa. Har dette påvirket vurderingene til politiet?
«Det påvirker at vi tenker mer på mulig utvikling. Det er klart at det påvirker oss i våre vurderinger, men det er ikke noe vi kommuniserer om».
Muslimer i Sverige er bekymret for mer islamofobi etter terrortrusler
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.