Et nytt koronautbrudd vil «nesten sikkert» utløse en ny folkehelsekrise i fremtiden gitt at dette har skjedd allerede, skriver den kinesiske virusforskeren Shi Zhengli og ni andre forskere ved Wuhan Institute of Virology (WIV) i en vitenskapelig artikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Emerging Microbes and Infections.
Shi Zhengli, ofte omtalt som «Batwoman» for sin ekspertise på koronavirus fra flaggermus, formaner derfor verden til å forberede seg på sykdom som følge av fremtidige utbrudd, skriver South China Morning Post, som ser ut til å ha omtalt saken først.
Konklusjonen fra forskerne ved Wuhan-laboratoriet fremstår i et underlig lys, siden nettopp deres arbeid av mange antas å ha forårsaket koronautbruddet i den kinesiske metropolen i 2019–2020.
For mens hypotesen om laboratorielekkasje tidlig ble avfeid grunnløst som en «konspirasjonsteori», fremfor alt av forskere med egeninteresser i saken, fremstår den i dag overveiende sannsynlig – også for amerikanske myndigheter.
Beijing står likevel hardt på at koronautbruddet skjedde naturlig ved at mennesker ble smittet med koronavirus fra dyr, og avfeier fremdeles laboratoriehypotesen som «antikinesisk propaganda».
Studien fra Wuhan-forskerne redegjør for 40 kjente koronavirus og laboratorieforsøk på disse, de fleste av dem fra flaggermus, skriver Daily Mail.
Twenty-seven of the coronaviruses studied — or 68 percent — were from bats, while another four were in rats, two each in pigs and mice and one each in mink and porcupines.
There were also six coronaviruses included that were already in humans, including the SARS and MERS viruses.
Ifølge Shi Zhengli og kompani er det høy risiko for at 20 av dem kan smitte mennesker og i verste fall skape et nytt utbrudd.
Studien er finansiert av Kina, og forskerne har fått hjelp av en amerikansk virolog:
It credits Dr Peter Burbelo, a virologist at the National Institutes of Health (NIH), for helping with the work.
The study says it was funded by grants from the Chinese Government.
Erfaringene verden har gjort siden 2020, reiser spørsmålet om forskerne i Wuhan selv bidrar til å øke risikoen de advarer mot.
En grunn til det er arbeid med såkalt gain of function-forskning, der virus manipuleres med sikte på å forsterke deres sykdomsfremkallende egenskaper. Slik forskning kan i prinsipp gjøres i god tro og med de beste hensikter, men også med sikte på å utvikle biologiske våpen.
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!