Vidar Helgesen (H), ledet ekspertutvalget som i april la fram rapporten «Hvis ikke Norge, hvem?» og er tidligere klima- og miljøvernminister.
Han mener at regjeringens lovnad om fem milliarder kroner for å opprette en ny statlig garantiordning for private aktører som vil bygge sol-, vind- og vannkraft i utviklingsland, ikke på langt nær er nok.
– I lys av ekstraordinære, uventede inntekter på nesten 2.000 milliarder fra olje og gass på et par år, er fem milliarder kroner beskjedent. For et første oppstartsår er det et rimelig nivå, men jeg håper virkelig at planen er å trappe kraftig opp over få år. Og at dette kommuniseres fra start, så man har troverdighet til å få med seg andre land, skriver Vidar Helgesen i en e-post til Vårt Land.
På forhånd forventet Kirkens Nødhjelp at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville gripe sjansen til å lansere et globalt initiativ for grønne garantier, i en størrelse som ville være den største norske klimasatsingen noensinne.
Men Norge fikk ikke taletid i New York under FNs høynivåuke.
– Norge er i en enestående posisjon til å ta globalt lederskap. Vi bør sette inn store midler for å utløse globale klimainvesteringer, og vi bør mobilisere andre land ved å love å sette inn enda mer dersom flere bidrar. Regjeringen bør signalisere at ordningen raskt skal opp til 50 milliarder kroner. Da kan man utløse private investeringer av format, sier Helgesen som ledet et ekspertutvalg som på vegne av seks norske humanitære organisasjoner i april la fram en anbefaling om hva Norge kan gjøre for å få opp klimafinanseringen internasjonalt.
Helgesen understreker at hvis verden skal unngå de mest katastrofale klimaendringene, må klimainvesteringene fem- til sjudobles fram til 2030. Det må skje i land som har høy politisk og valutamessig risiko, som betyr høye renter.
– Rike land må risikoavlaste private investeringer i stor skala. Det er derfor vi trenger garantiordninger, sier han.