Storbritannias inflasjonsdrevne levekostnadskrise kommer til å «forkorte liv» og «øke forskjellene mellom velstand og helse betydelig», ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet BMJ Public Health mandag.
Ifølge modellberegningene som ble utført i forbindelse med studien, vil andelen mennesker som «dør før tiden» (under 75 år) øke med nesten 6,5 prosent på grunn av den langvarige perioden med høye priser, skriver AFP.
De fattigste husholdningene vil oppleve fire ganger så mange ekstra dødsfall som de rikeste husholdningene, og de fattigste må bruke en større andel av inntekten sin på energi, som har steget kraftig i pris.
Forskerne studerte inflasjonens innvirkning på dødsfallstallene i Skottland i 2022-2023, med og uten avbøtende tiltak som statlig støtte for å redusere husholdningenes utgifter.
De innsamlede dataene ble deretter brukt til å modellere ulike potensielle fremtidige utfall for forventet levealder og ulikheter i Storbritannia som helhet dersom ulike tiltak ble iverksatt.
Uten noen form for tiltak viste modellen at inflasjonen kunne øke antall dødsfall med fem prosent i de minst vanskeligstilte områdene og med 23 prosent i de mest vanskeligstilte områdene – med tiltak ville dette reduseres til to prosent og åtte prosent, med en samlet rate på rundt 6,5 prosent.
Den totale forventede levealderen vil også gå ned i begge tilfeller, heter det videre.
– Analysen vår bidrar til å dokumentere at økonomien har betydning for befolkningens helse, sier forskerne.
– Det er sannsynlig at inflasjon og realinntektsreduksjon vil ha store og negative konsekvenser for dødeligheten, og det er store ulikheter i hvordan dette oppleves. De politiske tiltakene som er iverksatt, er ikke tilstrekkelige for å beskytte helsen og forhindre økte ulikheter, legger de til.
Inflasjonen i Storbritannia avtok uventet til 6,7 prosent i august, fra en topp på 11,1 prosent, men er fortsatt den høyeste i G7-landene, drevet av koronastopp, Brexit og krigen i Ukraina.