Økonomien har bedret seg noe hos enkelte samfunnsgrupper. Men to av tre i den mest utsatte dropper måltider på grunn av pengemangel, ifølge rapport.
Dette melder NTB-Fredrik Moen Gabrielsen.
– Tiltakene myndighetene har satt inn, har begynt å virke, og vi ser en liten økning til det bedre for noen grupper. Men dyrtiden er ikke over ennå, og vi ser at særlig de som har aller minst sliter, sier forsker Christian Poppe ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.
Tittelen på rapporten er «Det er ikke over ennå». For de vanskelige økonomiske tidene vil fortsette. Det er særlig de 150.000 husholdene som befinner seg på det laveste trygghetsnivået som skaper bekymring.
Undersøkelsen ble utført av Kantar, og 3854 svar kom inn. Rapporten deler befolkningen inn i fire kategorier når det gjelder økonomisk trygghet: De trygge, utsatte, sliterne og de som er «ille ute».
Mange dropper måltider
Tilgangen på mat er under press i de mest utsatte gruppene.
I to tredeler av husholdningene i «ille ute»-kategorien har ett eller flere familiemedlemmer droppet måltider på grunn av pengemangel.
25 prosent i denne gruppen kunne oppleve hele dager uten mat, 17 prosent sier dette har skjedd tre-fire ganger i løpet av de fire siste ukene. Høy rente og høye utleiepriser presser opp boutgiftene, noe mange merker på kroppen.
Poppe tror de høye boutgiftene vil vare en god stund fremover.
– Utgangspunktet for de kommende månedene med fortsatt høy prisstigning og renteoppgang er at vi nå har en andel av befolkningen som er svært dårlig stilt og som risikerer å få levekårene ytterligere forverret.
Derfor er det behov for kraftige og målrettede tiltak for å motvirke langtidsvirkningene av dyrtiden, mener Poppe.
– Rød alarm
SV mener rapporten er en rød alarm for Velferds-Norge.
– Det skal ikke være sånn at flere er nødt til å droppe måltider og legebesøk, mens bankene tjener milliarder, sier SV-leder Kirsti Bergstø.
Bergstø krever at regjeringen tar grep om situasjonen og bedrer omfordelingen, regulerer prisene og stanser de høye strømprisene.
Rødts Mímir Kristjánsson sier det er fellesskapet og statens ansvar at alle har nok til å overleve i Norge.
– Det trengs en kraftig krisepakke mot den voksende forskjellskrisa. Og det må skje i det kommende statsbudsjettet. Vi må heve velferdsstatens minsteytelser så de går an å leve av, vi må vi kutte i regningsbunken til folk, og vi må sende regningen til dem som har tjent seg rike på krisa.