Den svenske regjeringen pluss Sverigedemokraterna (SD) fortsetter å møte motstand mot sine planer om at offentlig ansatte skal melde fra om personer som ikke har lovlig opphold i landet, såkalte papirløse migranter.
En rekke lærere og andre truer med å slutte i jobben sin dersom dette blir svensk lov. «Jeg sier opp hvis jeg må følge loven», sier Marika Andersson, rektor ved Lövgärdesskolan i Göteborg.
Venstreorienterte aktivister og partier presser på for at Göteborg skal bli et fristed for illegale migranter. Kommuneledelsen i Malmö, hvor etniske svensker allerede er en minoritet, har bestemt at ansatte i Malmö by ikke skal måtte rapportere om innvandrere som oppholder seg i landet ulovlig.
En svensk lov fra 2013 gir ulovlige innvandrere rett til medisinsk behandling. Noen frykter at dette ikke lenger vil være mulig i framtida, og at en ny lov kan true helsen til illegale migranter. Avisen Aftonbladet skriver også til forsvar for dem.
I ei sidegate bak Stockholms sentralstasjon ligger et omsorgssenter som pasienter uten lovlig opphold i Sverige finner via jungeltelegrafen. Venterommet er fullt allerede en time før åpning, skriver Aftonbladets journalist Natalia Kazmierska.
Det politiske debattklimaet har hardnet til. Mange av pasientene er redde, hevder Christer Nordling, som jobber ved klinikken. «Det våre klienter forteller oss er at de er mye tettere bevoktet av politiet enn tidligere. De føler seg forfulgt».
Iranske Mohammed (26) har søkt om asyl i Sverige, fått avslag, tok turen til Tyskland og ble sendt tilbake til Sverige. Mohammed trenger hjelp med en fot som han har hatt problemer med siden barndommen i Iran. Det får han ved klinikken for illegale i Stockholm.
Legen Klas Ytterbrink Nordenskiöld har jobbet som frivillig ved mottaket i snart ti år. Han er en av mange som er kritiske til regjeringens forslag om meldeplikt – «angiverloven» som motstanderne kaller den. Forslaget som nå utredes kan føre til at helsepersonell, lærere, bibliotekarer og andre offentlig ansatte må melde fra om ulovlige innvandrere.
Klas, som er fastlege ved et vanlig helsesenter i en forstad til Stockholm og også klimaaktivist, sier at han vil nekte og heller vil ta straffen sin. «Hvis politiet pågriper en lege eller prøver å komme seg inn på klinikken, så blir det klart hva konflikten dreier seg om, at de prøver å arrestere syke mennesker og få dem til å forlate landet vårt. For min del føles det selvsagt å tørre å ta risikoen», sier han.
«Loven er ikke alltid forenlig med de etiske prinsippene jeg mener man bør leve etter», kommenterer Nordenskiöld, som sier han vil nekte å anmelde papirløse personer.
I helsevesenet i Sverige snakkes det allerede om å sabotere en mulig lov ved at helsepersonell går til sivil ulydighet i stor skala.
Det lyder selvsagt hyggelig hvis man hevder å ha en etisk plikt til å behandle alle mennesker, uansett hvem de er. Det finnes derimot over 8 milliarder mennesker i verden. Hvor mange har et lite europeisk land kapasitet til å ta hånd om?
Et fundamentalt spørsmål er også om det ikke skal finnes noen forskjell mellom de som er borgere og de som ikke er borgere i et land. Kan et samfunn overleve i lengden, hvis det ikke gjør noen forskjell mellom de som er medlemmer og de som ikke er medlemmer av samfunnet?
Skal alle fysiske og juridiske grenser oppheves? Hva skjer da?
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.