I avsløringene om korrupt atferd og medfølgende mediestormer mot sentrale politikere ser  det ut til at NRK-journalister føler at de henger etter medier som E24 og VG og med et ledsagende behov for å kunne hevde seg på linje med de «beste». Og denne til-kort-komme-følelsen i NRK gir seg bisarre journalistiske utslag som da Dagsrevyen den 14, september fikk manøvrert kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik inn i fjernsynskameraet. Der ble Gjelsvik «stilt til rette» for at han på Kommunaldepartementets sommerfest i Det Norske Teatret fjor hadde danset tett med en kvinnelig departementsansatt og dessuten råklint med henne etter at festen hadde flyttet seg til et par utesteder på byen.

Dagsrevyen – 14. september · Mann siktet for Jonas-drapet – NRK TV 

Gjelsvik beklaget at han hadde vist dårlig dømmekraft og rolleforståelse, og så ut som en pisket hund der han gjorde avbikt på NRK-skjermen. Gjelsvik var den eneste fra departementets politiske ledelse som var til stede på festen, og i en tale til sine ansatte hadde han sagt at han ville kompensere for dette fraværet ved å drikke for seks personer. Stilt overfor denne uttalelsen av NRK-reporteren om drikking, la Gjesvik seg om mulig enda flatere og sa at dette skulle han ikke ha gjort.

I håp om å kunne få «storfisk på kroken» hadde NRK snakket med den «forulempede» kvinnen, som hadde fortalt at hun så på saken som helt uproblematisk. Tv-seerne ble også fortalt at NRK hadde vært i kontakt med verneombud og tillitsvalgt i departementet, som mente at oppførselen til Gjelsvik utfordret tilliten mellom den politiske ledelsen og de ansatte.

For å understreke «alvoret» i saken hentet NRK fram historien om tidligere forsvarsminister, Odd Roger Enoksen, som trakk seg fra statsrådposten da det kom fram at han for en del år siden hadde hatt et seksuelt forhold til ei 18 år gammel kvinne. Etter dette NRK-sveipet innom partikollega Enoksen, kunne Gjelsvik «betryggende» opplyse han hadde informert både partilederen i Sp og regjeringssjef Jonas Gahr Støre om «festlighetene» i fjor høst.

Med et alvorlig og skyldbetynget fjes svarte Gahr Støre NRK-journalisten og sa at det ikke er greit at en statsråd kliner med en ansatt. Kvinnen var blitt godt tatt vare på i departementet, men Gahr Støre syntes ikke at den tette dansingen og kliningen var greit, forsikret han intervjueren om. Hva slags ivaretaking det var snakk om for den potensielt krenkede kvinnen, nevnte han ikke. Men i pakt med tidens trend kan man vel forestille seg at det trolig var ledd i arbeidet med å motarbeide post-traumatisk stress blant ansatte i Kommunaldepartementet, der det kanskje ikke bare er sommerfestene som skaper utfordringer?

NRK-Dagsrevyen greide nesten å overgå seg selv denne september-torsdagen da hovedoppslaget i sporten handlet om en kvinnelig fotballspiller i Vålerenga som under en kamp mot Lillestrøm hadde sendt slengkyss opp til Lillestrøm-trener Andre Bergdølmo på tilskuer-tribunen. Kvinna hadde spilt for Lillestrøm tidligere, og slengkysset var neppe en erotisk invitt, men kanskje heller en takk for sist til en Lillestrøm-trener som ikke hadde gitt  henne den tiltrengte oppmerksomheten på laget.

Hva denne slengkyssreportasjen hadde å gjøre i et sportsinnslag i NRK, er det sannelig ikke lett å bli klok på, men det kan ses på som et utslag av det samme journalistiske skrulleriet som brakte Gjelsvik foran tv-kameraet.  Og spørsmålet som reiser seg, er hvorfor i all verden NRK så markant og utilslørt viser fram slike former for journalistisk imbesilitet? Lider NRK-journalister av kjønnsbesettelse, eller er grunnen at man i NRK-Dagsrevyen håpet at dette var historier som kunne bli til «noe». En statsråds avgang, eller en mannlig fotballtreners diskriminerende oppførsel overfor en «sårbar», kvinnelig fotballspiller, som ville ta igjen. For et mulig overgrep??

Disse to reportasjene er forholdsvis harmløse utgaver av det journalistiske vrøvlet som statskanalen serverer så å si dag ut og dag inn hele året rundt. Men det er i forbindelse med andre spørsmål at forstillelsene, underkommuniseringen og virkelighetsflukten manifesterer seg med alvor i NRK. Og det uten reaksjoner fra etablissementet. Naturlig nok, for NRK er etablissementets selvbekreftende, journalistiske hovedkanal.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.