Storbritannias statsminister Rishi Sunak. Foto: Justin Tallis/Pool via AP
Statsminister Rishi Sunak innser at britene har fått nok av klimaomstilling og såkalt grønt skifte, og utsetter klimamål.
Storbritannias statsminister Rishi Sunak opplyser at en rekke såkalte klimamål nå er satt på vent. Forklaringen er at britene er i ferd med å vende seg mot alt som heter klimaomstilling i samfunnet.
Document omtalte denne nokså oppsiktsvekkende snuoperasjonen også tidligere onsdag:
I motsetning til en del andre lands politikere tar han faktisk signalene fra en klimatiltaks-utmattet befolkning, og endrer en politikk velgerne i økende grad ser på som både urealistisk og skadelig.
I en tale onsdag forsikret Sunak pliktskyldig at det overordnede målet om såkalt netto nullutslipp i 2050 ligger fast.
Men flere av virkemidlene for å oppnå dette målet blir nå utsatt. Han bekreftet at et forbud mot nye bensin- og dieselbiler utsettes fra 2030 til 2035. Ytterligere utsettelser er ikke spesifikt utelukket.
NTB-Reuters-DPA melder om saken.
Sunak sa det var nødvendig å gjøre endringer i de tidligere så bejublede klimamålene, for å ikke å påføre vanlige briter for store kostnader.
Han advarte mot følgene hvis den såkalte klimaomstillingen skjer for fort.
– Vi risikerer å miste det britiske folkets samtykke, sa statsministeren.
Får beholde oljefyr
Enda flere konkrete «klimatiltak» blir satt på vent, for ikke å terge velgere som er godt forsynte med babbel om grønt skifte osv.
For i tillegg til at forbudet mot nye fossilbiler utsettes, blir også en plan om å fase ut gass- og oljefyring i boliger forsinket. Og det blir ikke stans i leting etter olje og gass i den britiske delen av Nordsjøen.
Det virker rett og slett som om hele det grønne skiftet er utsatt, eventuelt avlyst, i Storbritannia.
Myndighetene vil muligens gjøre det som mange mener også Norge burde gjøre, nemlig roe ned litt, og se hva som faktisk vil bli gjort i andre og større land.
Dette er et felt det det rasjonelt sett er svært lite å tjene på å «være først».
For befolkningen i en del andre land, som blant annet Norge, vil den britiske klimatiltaksbremsen være en strime av lys, og kan oppfattes som et håp om at fornuften faktisk kan vinne over klimahysteriet. Bare velgerne sier klart nok fra.
Denne snuoperasjonen møter som forventet motstand fra de mange krefter som har gjort klimaaktivisme til sitt levebrød, og har investert både penger og prestisje i det.
Miljøorganisasjoner raser, forutsigbart nok, mens Ed Miliband fra Labour kaller Sunak en «svak, retningsløs statsminister».
Kritiske bilprodusenter
Også bilprodusenter, som har investert tungt i overgangen til elbiler, er kritiske. De har lydig logret for myndighetene, og blitt med på den såkalte omstillingen. Nå blir det kanskje ikke noe av, og de får ikke uttelling for sin grønne satsning.
– Våre bedrifter trenger tre ting fra den britiske regjeringen: ambisjon, forpliktelse og konsistens. Å svekke målet for 2030 undergraver alle tre, sier Lisa Brankin fra Ford U.K, som nå gråter for de milliarder de kanskje forgjeves har investert i elbiler etc.
Norsk gass
I sin tale sa Sunak at han heller ikke vil innføre nye avgifter for å få folk til å fly mindre. Videre vil han ikke tvinge folk til å kvitte seg med gassbasert oppvarming av boliger.
Storbritannia importerer hvert år store mengder naturgass fra Norge. Gasskraft og satsing på havvind har gjort det mulig å stenge kullkraftverk – og dermed kutte CO2-utslippene betydelig.
Sunak hevder Storbritannia har gjort mer for klimaet enn noe annet land, og han bruker dette som argument for å ikke pålegge britiske borgere større belastninger.
Statsministeren holdt talen samtidig med et klimatoppmøte i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York. I likhet med Norge har Storbritannia ikke fått taletid her.
Kun land med planer om å skjerpe sine klimamål er invitert til å tale på toppmøtet.
Briter flest er trolig glade for at deres land ikke er blant dem som ikke belønnes med taletid for å adlyde FNs stadig mer rabiate klimabefalinger.
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: