Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes ankommer en gallamiddag på Slottet i Oslo den 9. november 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes benyttet kostbare, avanserte og risikable finansielle instrumenter til sine investeringer, og hentet ut en grei gevinst. Hvordan unngikk han å gå på noen smeller underveis?

Det er blant spørsmålene som melder seg etter uttalelser Nordeas investeringsdirektør Robert Næss fredag har gitt til NTB om den tidligere statsministerens brudd på habilitetsreglene.

Det Næss sier, vitner om at Finnes’ handel har hatt et stort volum:

Fredag offentliggjorde Høyre listen over aksjehandelen til Solbergs ektemann. Den viser at Sindre Finnes gjorde 3640 handler i aksjer og andre verdipapirer i perioden kona var statsminister.

– Det er veldig mye, sier Næss.

Brutto handlet han for 118 millioner kroner i perioden, har Næss regnet seg fram til.

I perioder har mannen til Høyre-lederen også handlet svært intenst:

Mandag 15. mars 2021 gjennomførte han hele 62 handler.

– Når du handler over 60 ganger på en dag, er du opptatt av kicket av kjøp og salg.

Men det mest oppsiktsvekkende er at Finnes har brukt finansielle instrumenter som ikke bør brukes av hvem som helst:

Finnes har brukt svært avanserte og dyre finansielle instrumenter som brukes for å tjene penger kortsiktig. Han har over 1000 slike handler, ifølge investeringsdirektøren.

Ved slike handler er risikoen formidabel:

– Dette er trading hvor mange kan tape alle pengene sine. Det krever at du følger utrolig nøye med på markedet. Det er veldig vanskelig å time dette, sier Næss.

Det er snakk om såkalte bull and bear-handler, hvor man kan spekulere kortsiktig i både oppgang og nedgang i markedene.

Næss går ikke i teknisk detalj om hva slags instrumenter Finnes har brukt med sikte på å tjene både på oppgang og nedgang, men den informasjonen har offentligheten krav på. Og da holder det ikke å vite bare hvilke aksjehandler han har gjort. Det må også oppnås klarhet i om aksjehandlene er blitt utløst av andre transaksjoner.

De mest kjente instrumentene for spekulasjon i opp- eller nedgang er opsjoner, nærmere bestemt såkalte call- og put-opsjoner, som gir kjøperen en fremtidig rett (men ikke en plikt) til å kjøpe eller selge et underliggende verdipapir til en på forhånd avtalt pris.

Hvis man for eksempel kjøper retten til å kjøpe en aksje i morgen til 100 kroner, og markedsprisen er 95 kroner, er opsjonen verdiløs og pengene som gikk med til å kjøpe den, er tapt. Hvis kursen derimot er 105 kroner, kan aksjen kjøpes for 100 kroner og straks selges igjen til 105 kroner.

Det reiser flere spørsmål: Har Sindre Finnes tjent penger på aksjehandel ved hjelp av opsjoner eller lignende finansielle instrumenter? Og hvordan har han i så fall lyktes med disse uhyre risikable operasjonene uten å gå på alvorlige smeller underveis?

Nordea-direktøren antyder at mannen til Erna er dyktigere enn proffe investorer:

Sindre Finnes har drevet med svært avansert handel av verdipapirer og må ha fulgt med på markedet meget nøye, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Her er en som må ha fulgt med på markedet mer enn mange profesjonelle investorer, sier Næss til NTB.

Hvis du tjener penger på det, er du flink, sier Næss.

Skal det bety at Sindre Finnes er et geni med en god nok teft for kursutviklingen på visse verdipapirer til rolig å kunne risikere betydelige beløp?

Eller betyr det at Sindre Finnes hadde skaffet seg eksklusiv innsideinformasjon som gav ham noen klare indikasjoner på kursutviklingen for bestemte verdipapirer, takket være ekteskapet med en regjeringssjef?

Vi andre kan jo mistenke hva vi vil. Hvis Finnes er et geni, burde han kanskje hentet ut en større gevinst enn 1,8 millioner.

Men svaret er det Økokrim som bør komme opp med – og da helst uten at Økokrims egne etterforskere er inhabile vis-à-vis Solberg, andre toppolitikere eller deres hobbyinvesterende familiemedlemmer, thank you very much.

Man globaliserer jo alt annet, også statsrettslige saker som lovgivningen, så hvorfor ikke også outsource etterforskningen av Solberg/Finnes-saken til utlandet? Dette her bør være barnemat for italiensk finanspoliti.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.