NTB

Tolletaten har beslaglagt 135.000 falske Swims-sko. Beslaget på Oslo Havn er historiens største beslag av falske merkevarer i Norge.

Tolletaten har anmeldt saken til politiet, skriver de i en pressemelding.

– Piratkopierte varer høres kanskje harmløst ut for mange. Realiteten er at piratkopiering er en trussel både mot den enkelte og mot næringslivet, mot innovasjonsevnen og mot ærlige arbeidsplasser, sier tolldirektør Øystein Børmer.

De første sendingene ankom Oslo Havn i juni i år. Sendingene var fordelt på totalt 20 konteinere, som til sammen inneholdt i underkant av 135 000 par sko.

– Vi så med en gang at dette ikke var våre sko. De har nemlig brukt den gamle logoen vår. Vi produserer heller ikke varene våre i Kina, sier sjef for det norske kontoret til Swims Tonje Espinoza til VG
, som først omtalte saken.

Verdi av 189 millioner kroner

I pressemeldingen fra Tolletaten sier hun at den totale utsalgsverdien på skoene ville vært på 189 millioner kroner.

– Hadde ikke disse skoene blitt stoppet, ville det vært svært ødeleggende for oss, sier Espinoza.

Swims får flere henvendelser ukentlig fra kunder i Norge og EU som har blitt svindlet på falske Swims-nettsider.

– Disse sidene «selger» våre produkter, men tar betalt for en vare som aldri blir sendt. Vi oppfordrer derfor kundene våre til å være sikre på at nettsiden de kjøper fra, er en offisiell nettside eller forhandler av Swims-produkter.

Gradvis økning

Siden pandemien har Tolletaten sett en gradvis økning i beslag av falske varer. Antall beslag har nemlig steget hvert år de siste årene.

I 2022 var verdien på falske varer stoppet av Tolletaten 16 millioner kroner, en fordobling fra 2021. Det er stort sett snakk om klær, sko og luksusvarer, opplyser etaten.

– Piratkopiering berører både næringsliv og forbruker, og har negative ringvirkninger for samfunnsøkonomien, arbeidsplasser, sikkerhet og miljø. For den enkelte kan piratkopier også være direkte farlige, opplyser Børmer.

Han informerer om at farlige kjemikalier, kvelning, elektrisk støt og brann er noen av farene man utsetter seg for om man kjøper falske varer.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.