Mens NTNU og medier i Norge rakker ned på det amerikanske helsevesenet, er landets egne offentlige helsetjenester som et synkende skip  – på vei ned, sakte men sikkert.

Den 15. mars 2020 publiserte NTNU en melding som rådet studenter i utlandet til å reise hjem til Norge. Det gjorde de med følgende formulering, skrev Dagbladet den gangen:

«Dette gjelder hvis du befinner deg i et land med dårlig utviklet helsevesen og infrastruktur og/eller kollektiv infrastruktur, for eksempel USA.» («This applies if you are staying in a country with poorly developed health services and infrastructure and/or collective infrastructure, for example the USA.»)

NTNUs melding vakte oppsikt i USA, skriver avisen:

– Universitetet trakk omstridt USA-formulering etter beskyldninger om at de rakket ned på det amerikanske helsevesenet.

Flere støtter meldingen, skrev NRK, og la til at helsevesenet i USA er kjent for å være dyrt, og at det ikke kan sammenlignes med det offentlige helsevesenet vi har i Norge. Skyhøye medisinpriser fører blant annet til dødsfall og grensehandel i Canada.

Statskanalen har rett. USAs helsevesen kan ikke sammenlignes med det offentlige helsevesenet i Norge. For det første har ikke USA et offentlig helsevesen, og for det andre bor det over 330 millioner mennesker i USA, mens i Norge har staten ansvaret for å sikre at litt over fem millioner nordmenn har tilgang til et sikkert og tilgjengelig system.

Det har vi ikke her til lands – i hvert fall ikke alle.

You had one job!

I et av verdens rikeste land har politikere og myndigheter altså ansvaret for en befolkning på størrelse med folketallet i Minnesota. Én stat sammenlignet med femti stater. De har én jobb!

Kommunikasjonsrådgiver for rektor på NTNU, Anne Dahl, skrev i en e-post til NRK at de i ettertid hadde sett at deler av universitetets formulering var uheldig.

Også formuleringen i overskriften er uheldig, for det er ikke alt med helsesystemet i Norge som er dårlig. Men i et såpass lite land, med så få innbyggere, og med milliarder på bok – burde helsesystemet være på topp i verden.

Tilsiktede hendelser vi leser om med skrekk og gru, burde aldri forekomme.

Som historien om Halvor Goderstad, der sykehjemmet bestemmer seg for å gjøre klar avsluttende, lindrende medisin til 82-åringen. John Martin Johansen skrev om saken på Document:

– I 109 av 203 klager konkluderte Statsforvalteren med at sykehjemmene brøt loven i behandlingen. Altså i over halvparten av klagene.

Det første mange av oss tenkte da vi leste om Halvor, som var en av de 109, er at den eller de som satte i gang palliativ behandling, burde vært anklaget for mord, som Anders skriver i kommentarfeltet.

Det er vondt å se på bildet av Halvor og hans datter Margrete. Begge smiler inn i kamera og vet ikke at en dag vil Halvor ende opp med å få lindrende medisiner han ikke trengte – til han sovner inn.

Vi kjenner ikke Halvor, men vet at han er en snill og god mann. Vi kan se det på øynene og smilet hans. En flott nordmann fra en generasjon som burde vært båret på gullstol. I stedet er det denne generasjonen som oftest blir kastet til side i Norges helsevesen.

Foto: Skjermbilde NRK.

Egentlig er scenariet så forferdelig at en kan nesten ikke tro at det kan skje i vårt land. NRK skriver:

En septemberdag sitter Margrete og Jørgen Goderstad ved farens seng på sykehjemmet. Faren puster tungt mens han tviholder i sengehesten.

– Kan pappa ha fått en ny infeksjon? Burde han undersøkes? tenker barna.

Familien ble ikke informert om at han ikke hadde tatt antibiotika.

Svaret fra sykepleieren overrasker henne og broren.

– Vet ikke dere hva som skjer? skal sykepleieren ha spurt, ifølge barna.

– Her er det påbegynt de fire lindrende medikamentene. Han er i en prosess hvor han skal dø, skal svaret ha vært.

NRK kaller det en uønsket hendelse

NRK skriver at når det skjer en uønsket hendelse ved et sykehjem, eller når en pasient eller pårørende opplever at behandlingen ikke var god nok, kan man klage til Statsforvalteren.

En «uønsket hendelse»?

NRK vet å velge sine ord, for vi kan jo ikke innrømme at kanskje helsevesenet i Norge ikke er så mye bedre enn i USA, selv om de skal ha ros for å rapportere om lovbrudd på sykehjem. Men på den annen side burde slike historier være dagligdagse i statskanalen og andre medier, for det finnes hundrevis av skrekkeksempler som dette.

Men skal man holde ved like fabelen om at Norge har verdens beste helsesystem, må man rapportere slike uønskede hendelser stykkevis over flere år. Det kunne jo hende at statsstøtten ville bli redusert hvis man stadig avdekket kritikkverdige forhold som viser politikernes udugelighet.

Flertallet av helsepersonell gjør en fantastisk jobb

Universitetet trakk den omstridte formuleringen om det amerikanske helsevesenet – overskriften her blir ikke trukket. Det skyldes ikke dårlig helsepersonell, da de aller fleste gjør en fantastisk jobb – and then some – og flere helseinstitusjoner er førsteklasses.

Årsaken er heller politikernes og myndighetenes prioritering – de som setter Norge og nordmenn sist.

Dessuten forkynner ikke USA til verden at de har klodens beste helsevesen, da de fleste erkjenner at det har sine mangler og at det er rom for forbedring.

På Facebook og Twitter er det blandede meninger om meldingen til NTNU, skrev NRK videre. Siden Trump var president på den tiden, inkluderer statskanalen flere av kommentarene som er enige med universitetet:

– Som en amerikaner, er jeg fullstendig enig i kritikken av det dårlige helsesystemet vårt. Få originalen tilbake, skriver en på Facebook.

– Som en amerikaner skulle jeg ønske at dere lot USA-kommentaren stå. Kanskje Trump trenger et slag i ansiktet fra resten av verden før han iverksetter tiltak.

– Buu. Ta tilbake det originale innlegget! Hold det ekte! USA må våkne opp!

Det er slike kommentarer fra amerikanere som er mest provoserende for oss som vet at helsevesenet i Norge er på vei mot kollaps på mange områder. De har blitt solgt en løgn av både venstresiden i USA og Norge selv – som har promotert seg som verdens beste – i nærmest alt.

Det er også en av grunnene til at nesten 50 prosent av unge amerikanere ønsker sosialisme i USA – og forlanger et offentlig helsevesen som den nordiske modellen.

De har hørt på Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez og Michael Moore om en skandinavisk utopi det er verdt å strebe etter.

Det er bare så synd den ikke er sann – noe til og med unge mennesker i Norge har innsett.

Helsevesenet er som et synkende skip

I mars skrev 22 år gamle Nicolay Bjørnstad Berg et debattinnlegg i Nettavisen. Den ungen mannen er helsefagarbeider ved Akershus universitetssykehus:

– Dessverre har jeg fått nok, og jeg er ferdig med å selge inn en løgn.

Nikolay skriver sannheter som ville ha forbauset mange amerikanere:

– Å si at det norske helsevesenet vakler, ville vært en mild underdrivelse. Situasjonen i Helse-Norge er kritisk, og en lenge varslet eldrebølge har tilsynelatende kommet overraskende på «oss» og truffet oss som et isfjell. Som et synkende skip er helsevesenet på vei ned, sakte men sikkert.

– Å fortelle gråtende pasienter som trygler om å få bli på sykehuset noen dager til at de skal hjem og ikke få hjelpen de har behov for, gjør at det knyter seg i magen min. Dette var ikke det jeg hadde sett for meg da jeg i 2018 søkte meg inn i helsevesenet. Maktesløse står vi der uten evnen til å gjøre noe fra eller til.

Det er kloke ord fra en ung mann som ifølge ham selv har valgt denne jobben grunnet et brennende ønske om å få muligheten til å kunne utgjøre en forskjell.

Hvis ikke politikere som mandag feiret sin valgseier med kake og champagne vil lytte til Nicolays hjerteskjærende ord, blir det kanskje ikke lenge før vi må advare amerikanere som befinner seg i Norge om å reise hjem.

For i motsetning til Bernie Sanders’ og norske myndigheters propaganda kan det hende de befinner seg i et land med et dårlig utviklet helsevesen.

What’s it like living in Norway 🇳🇴?

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.