Solcelleprodusenten Norwegian Crystals hadde planer om å bygge ny fabrikk og øke antall ansatte fra 70 til 500. Grønn industri skulle skape økonomisk vekst. Nå har de 70 ansatte mistet jobben.
For bedriften i Glomfjord i Meløy kommune har erklært seg konkurs, noe Document skrev om i august.
– Det er mange folk som peker på at det her er en av næringene vi skal leve av i fremtiden. Hadde de lyktes med det prosjektet de holdt på med nå, ville det gitt veldig mange arbeidsplasser, og verdifulle arbeidsplasser. Her må vi bare prøve på nytt, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi til egne nettsider som omtaler saken.
Med vannkraft som energikilde var det to nøkkelbedrifter i Norge i dette segmentet av solcelleproduksjonen for produksjon av såkalte wafere av silisium som gjør solcellene mer energieffektive.
Nå er det bare Norsun i Årdal ved Sognefjorden igjen, men også den bedriften er under kraftig konkurransepress fra Kina. Men også Norsun har nå innstilt driften, dog hevder selskapet at dette kun er «midlertidig».
– Hadde vi fått bygd den fabrikken som vi planla, så hadde vi antageligvis blitt lønnsomme og konkurransedyktige, sier tidligere hovedtillitsvalgt i Norwegian Crystals Sandra Roksøy.
– Vi har mistet en kjær arbeidsplass og jobbene våre. Det følelsesmessige aspektet av at dette til slutt skulle gå tapt, er nok veldig tungt for mange.
Roksøy mener alt de trengte var litt drahjelp, i form av disse statlige subsidiene som deles ut til alle industrier som bruker ordet grønne i forretningsspresentasjonen.
– Vi trengte egentlig bare en startkabel og litt drahjelp. Vi trenger ikke at staten kommer inn og eier oss. Vi var beviselig sjøldrevent og vi hadde kontraktene klare, sier hun.
Hvis fabrikken ville være en garanti for lønnsomhet, burde det ikke være noe som helst problem å skaffe privat kapital. Men i den grønne økonomien er det stort sett kun subsidier som skaper inntekter for aksjonærene.
Norwegian Crystals var bygd på restene av den norske solcellesatsingen til Rec, skriver Stavanger Aftenblad. Fædrelandsvennen har skrevet at Rec Solar Norway hadde et akkumulert underskudd på nesten 2,4 milliarder kroner i 2021. Det er fire ganger så mye som inntektene, ifølge avisen.
På et møte i Glomfjord i forrige uke ble olje- og energiminister Terje Aasland spurt om ikke staten kunne kommet med økonomisk drahjelp til solindustrien. Poenget med risikokapital var noe Aasland sa han skulle ta med seg videre.
Frode Alfheim i Industri Energi har fortsatt trua på at Norge tar en posisjon innen solcelleindustrien. Han mener Norge har en betydelig rolle i verdikjeden som Europa er avhengig av at vi lykkes med. Men hittil har den tidsaktuelle «grønne» industrien stort sett medført massive subsidier og svært lave inntekter.
– Vi må bare komme oss over kneiken, sier han.
Det virker, slik mange har forutsett, helt umulig for norske bedrifter å konkurrere med Kina når det kommer til produksjon av solcellepaneler til en pris som skaper interesse i markedet. Grønne subsidier fremstår som «den nye oljå».
Les også:
Globalismen og globalistenes klimaøkonomi motvirker hverandre
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.