Egypts undervisningsminister sier at elever kan bruke hijab, men de får ikke lenger dekke til ansiktet.

Kan fremdeles skjule håret

Egypts regjering har kunngjort forbud mot bruk av ansiktsdekkende niqab på offentlige skoler fra neste skoleår som begynner 30. september.

Undervisningsminister Reda Hegazy kunngjorde dette mandag og presiserte at elevene fremdeles kan velge om de vil dekke til håret så lenge ansiktet ikke tildekkes:

– Barnets foreldre skal være klar over valget og det må treffes uten press utenfra. Lærerne i arabisk språk, religionsundervisning og sosial og psykologisk opplæring har som oppgave å forberede elevene på å gjennomføre departementets beslutning med vennlighet og mildhet, og med hensynstagen til elevenes psykologiske tilstand og aldersnivå.

Det har vært løpende debatt om bruk av niqab i skolen i mange år i Egypt.

En rekke offentlige og private institusjoner i Egypt forbyr bruk av niqab. Universitetet i Kairo har forbudt ansiktsslør for undervisningspersonalet siden 2015, en regel som ble stadfestet av rettsvesenet i 2020.

Maskering forbudt i flere land

Østerrike, Bosnia-Hercegovina, Canada, Frankrike, India (med noen forbehold), Kasakhstan, Kosovo, Kirgisistan, Russland og Usbekistan forbyr hijab på skoler og universiteter.

16 land har forbudt den ankellange, heldekkende kvinnedrakten burka med heklet gitter foran øynene samt niqab, et hodeplagg som dekker hele ansiktet, bortsett fra øynene: Tunisia, Østerrike, Danmark, Frankrike, Belgia, Tadsjikistan, Bulgaria, Kamerun, Tsjad, Republikken Kongo, Gabon, Nederland, Kina (i Xinjiang-regionen), Marokko, Sri Lanka og Sveits.

Les også – om du ikke allerede har:

Rundt 300 jenter i fransk skole fikk ikke delta i undervisningen da de møtte til skolestart iført det muslimske plagget abaya. De fleste skiftet til sekulær påkledning, mens 67 ble sendt hjem. Faren til en av dem er arrestert for å ha truet rektor med halshugging og død:

Frankrike: Rektor ble truet med hals­hugging og død da jente ikke fikk bruke muslimsk bekledning

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.