Owe Ingemann Waltherzøe, leder i Industri- og Næringspartiet. Foto: Emilie Holtet / NTB
INP kom inn fra «sidelinjen» og fikk en oppslutning på 3 prosent i valget. Partiet var blant de største i flere kommuner, mange steder med over 10 prosent av stemmene.
Kommunevalgets «outsider» INP, Industri- og Næringspartiet, kom inn som en nykommer og tok godt for seg av stemmene.
Basert på meningsmålingene var det ventet at partiet ville markere seg, og slik ble det også på valgdagen.
NTB melder om saken.
INP ble blant annet størst i Vanylven kommune, og fikk over 10 prosents oppslutning i en rekke kommuner.
Det vekker oppsikt for et parti som har drevet valgkamp så å si uten oppmerksomhet fra mediene og uten taletid i de store debattene.
Partilederen er entusiastisk over hva man har fått til:
– Det er helt spinnvilt det vi opplever nå. Jeg har begynt å få litt gåsehud, det er ganske heftige tall, sier INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe til NRK.
Industri- og næringspartiet (INP) fikk til sammen 3 prosent under mandagens kommune- og fylkestingsvalg. Vilkårene for olje, gass og annen norsk industri var blant de viktigste sakene da Waltherzøe stiftet partiet i 2020.
Partiet har blant annet gjort det godt i kraftkommuner.
– Det er en del mennesker som nå er lei av strømpriskrisen som vi har opplevd. Jeg tror dette er et symptom på at folk synes at nok er nok, sier INP-lederen.
Vega kommune på Helgeland i Nordland er blant kommunene partiet hevder seg i. Her fikk INP 28,8 prosent og er nest størst.
Nest størst ble de også i Vinje kommune i Telemark med en oppslutning på 16,9 prosent. Størst er de derimot i Vanylven i Møre og Romsdal med 19 prosent.
Utviklingen for INP viser at det er mulig for nykommere og utfordrere å trenge seg inn i det etablerte selskap i norsk politikk.
Men de fleste vil også se at det er temmelig krevende. INP har ikke fått noe «gratis». Partiet har fått ett og annet sensasjonsoppslag i mediene, det har blitt noen temmelig kritiske artikler, og ellers har man stort sett blitt møtt med en mur av taushet.
Mange vil påpeke at det blir enda vanskeligere å bryte igjennom i et stortingvalg, der alt fokus ligger på rikspolitikk og nasjonalt kjente politikerfjes.
Nå er uansett INP representert i en rekke kommuner, og får mulighet til å vise seg frem i praktisk politikk. Det kan slå begge veier.
Les også:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: