Høyre og Frp går kraftig fram i årets kommunevalg, viser prognoser fra TV 2 og NRK. Ap ligger an til å miste posisjonen som landets største parti.
Ifølge NRKs prognose ligger Høyre an til å bli landets største parti for første gang på nesten 100 år med 24,7 prosents oppslutning, mot Aps 21,2. På TV 2s prognose gjør Høyre det enda bedre: Partiet ligger an til en oppslutning på 26,8 prosent, mens får Ap 22,8.
– Det er ikke godt nok når vi får resultater som dette. Vårt mål er å være Norges største parti, og det kommer vi til å bli ved neste valg om vi ikke får det til denne gangen, sier Ap-nestleder Tonje Brenna til NRK om tallene.
Både hun og nestlederkollega Jan Christian Vestre er imidlertid opptatt av at Ap ser ut til å gjøre det bedre enn målingene tydet på.
– Vårt utgangspunkt var målinger helt nede på 15 prosent. Så har vi drevet en tøff valgkamp, vi har mobilisert og så har vi tettet nesten hele gapet, sier Vestre til TV 2.
Høyre-jubel
Høyre-topp Ine Eriksen Søreide kunne på sin side smile bredt på Høyres valgvake.
– Det er utrolig gøy, vi har gjort et brakvalg. Det ser ut som vi blir det største partiet, og det er første gang på hundre år, sier Eriksen Søreide til TV 2.
Ikke bare ligger partiet an til å bli størst nasjonalt. Både prognoser og opptelte stemmer tyder på at Høyre blir størst i Oslo. TV 2s prognose gir partiet en oppslutning på 33,6 prosent i hovedstaden, og de borgerlige ligger an til seier med knappest mulig margin på 31 mandater. Det kreves 30 for flertall.
– Det blir kjempespennende i Oslo. Jeg har troen på at det går kjempebra i Oslo, men det kan ta litt tid før vi får det endelige valgresultatet, både i Oslo og i de andre storbyene, sier Eriksen Søreide.
Sittende byrådsleder Raymond Johansen i Oslo spår en «rysare».
– Det kommer til å bli en lang natt. Det var det både i 2015 og 2019, og det kan det nok bli nå også, sa han.
Sp kraftig tilbake
Størst ser skuffelsen ut til å bli for Støres regjeringskollega Sp, som får 7,8 prosent (ned 6,7 prosentpoeng) på TV 2-prognosen, og 9,3 prosent (ned 5,1 prosentpoeng) på NRKs.
Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil imidlertid ikke gi opp riktig ennå.
– Dette er prognoser, så vi skal ha is i magen, sier hun til NTB.
Hun mener Sp ligger an til et godt valg, og legger til at det viktige for partiet er valgene i de enkelte kommunene og et ønske om å beholde flest mulig ordførere.
– Det er 370 forskjellige valg. Storbyene har fått mye oppmerksomhet, og hvordan forhandlingsresultatene til slutt lander i de mellomstore kommunene, får kanskje ikke vite før i kveld eller i overmorgen. Så dette blir spennende, sier Tvinnereim.
Fortsatt mange stemmer igjen å telle
Det eneste partiet på ikke-borgerlig side med framgang ser ut til å bli SV, som stiger 0,7 prosentpoeng til 6,8 prosent på TV 2s prognose, og 0,8 prosentpoeng til 6,9 prosent på NRKs.
På borgerlig side ligger også Frp og Venstre an til å gjøre det bedre enn i 2019 på begge prognosene. MDG og Rødt går begge tilbake, mens KrF ser ut til å ligge omtrent på stedet hvil.
Når det gjelder faktiske stemmer var 46,5 prosent telt opp ved 22-tiden mandag kveld. Det utgjør om lag 31,8 prosent av 4,34 millioner stemmeberettigede. Valgdeltakelsen i fjor var på 64,8 prosent.
Tendensen er den samme som i prognosene:
* Høyre går fram med 6,6 prosentpoeng fra forrige valg og er klart største parti med 26,7 prosent.
* Sp, som i 2019 var nest største ordførerparti bak Ap, går tilbake hele 6,7 prosentpoeng til 7,7 prosent.
* Ap mister posisjonen som landets største parti og går tilbake 3 prosentpoeng til 21,8 prosents oppslutning.
* Frp går fram med 2,8 prosentpoeng til 11 prosent, og passerer dermed Sp som tredje største parti.
Ap kan miste mange ordførere
I tillegg til at resultatet kan endre seg fram til alle stemmene er opptelt, er det også stor spenning knyttet til forhandlingene mellom de ulike partiene i de ulike kommunene når resultatet er klart.
Selv om Ap ble utropt som valgets store taper i 2019, ble de likevel landets klart største ordførerparti med hele 144 ordførere. De gjorde også storeslem i storbyene og fikk makten i både Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Tromsø og Stavanger.
Det gjør imidlertid også at Ap er partiet som har mest å tape i årets valg, der det ser ut til å bli en thriller i storbyene og klar borgerlig seier i flere store kommuner der Ap har hatt makten tidligere.
Det samme gjelder Sp, som var nest største ordførerparti i 2019 med 132 ordførere og en oppslutning på 14,4 prosent nasjonalt.
Høyre har på sin side mest å vinne. Trass i et relativt godt valg i 2019, fikk de kun 35 ordførere. Nå kan de potensielt få langt flere. Blant annet kan de vinne tilbake Bergen – men også her ligger det an til å bli spennende.
Det kreves 34 mandater for flertall, og klokken 21 viste TV 2s prognose at den borgerlige koalisjonen ligger an til å få 35 mandater. Rødgrønn side og byrådsleder Rune Bakervik (Ap) har på sin side 32.