NTB

Mens Israels ulovlige bosetninger vokser, nektes palestinere å bygge på store deler av Vestbredden. Det må det bli en endring på, mener Flyktninghjelpen.

30 år etter at Oslo-avtalen
ble undertegnet i Washington, legger Flyktninghjelpen nå fram en utbyggingsplan for å sikre palestinerne rettigheter på den okkuperte Vestbredden.

Rapporten
er utarbeidet av FNs tidligere spesialrapportør Leilani Farha og skisserer en alternativ mekanisme som vil gi palestinerne større kontroll over egne områder.

Nektes å bygge

I dag blir 99 prosent av palestinske søknader om byggetillatelse i det såkalte C-området på Vestbredden avvist av Israel, påpeker Flyktninghjelpen.

C-området utgjør drøyt 60 prosent av Vestbredden. Israel skulle i henhold til Oslo-avtalen for lengst ha overført den administrative kontrollen over området til palestinske myndigheter, men det har aldri skjedd.

Den israelske regjeringen har i stedet utvidet de ulovlige bosetningene
der, som i dag huser over 500.000 israelere.

Ingen mulighet

– I dag bor palestinere på den okkuperte Vestbredden i underutviklede områder hvor de kan bli drevet på flukt fra sine hjem når som helst, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– De har ikke mulighet til å bygge hjem for familiene sine eller skoler for barna sine fordi Israel har innført et generelt forbud mot bygging, sier han.

Avhengige av nødhjelp

Som statssekretær i Utenriksdepartementet var Egeland selv sentral
i de hemmelige forhandlingene som ledet til Oslo-avtalen i 1993.

Dagens israelske regime i C-området gjør palestinerne avhengige av nødhjelp for å dekke helt grunnleggende behov, påpeker han.

– Den eneste praktiske løsningen på den katastrofale situasjonen er et alternativt, rettighetsbasert planleggingssystem, mener Egeland.

Må bruke innflytelse

Et slikt system foreslår Flyktninghjelpen nå og ber samtidig FN, Norge og andre giverland om å bruke sin politiske innflytelse for å håndheve folkeretten.

– Å få på plass et rettferdig system for palestinere i det okkuperte territoriet vil ikke være lett, men det er fullt mulig, sier Egeland.

– Det krever modig diplomati fra det internasjonale samfunnet, inkludert fra Israels allierte, og en oppfølgingsplan som ivaretar palestineres menneskerettigheter, sier han.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.