Skolevalget ble et sjokk for venstresiden. Arbeiderpartiet, Rødt, Senterpartiet og MDG gikk samlet tilbake 21,0 prosentpoeng i forhold til kommunevalget i 2019. SVs fremgang på 1,3 prosentpoeng arter seg bare som en pølse i slaktetiden.

Høyre og Fremskrittspartiet økte sin samlede tilslutning med 20,3 prosentpoeng. Det er uttrykk for et politisk stemningsskifte blant ungdom. Mange unge er grepet av en blå motkultur, som retter seg mot venstresidens politiske formynderi og statstenkning.

Den retter seg i stor grad også mot Høyre selv – partiet som DDE-vokalist Bjarne Brøndbo omtaler som «det nye sosialdemokratiske partiet». Høyre har akseptert mange av venstresidens dogmer – for eksempel ved å hevde at det er mennesker og fjertende husdyr som avgjør Jordens klima. Høyre er blant klimafornekterne – de som benekter at solens stråler og varme bestemmer vær og vind på vår klode.

Da skolevalgresultatet forelå tirsdag kveld, utbrøt Unge Høyres leder Ola Svenneby: «Vi kan erklære generasjon Greta Thunberg død». Dette var kanskje en tabloid overdrivelse, men Høyres ungdomsleder har helt rett. MDG hadde nesten 11 prosent av skolevalgstemmene for fire år siden. Nå landet partiet under 4 prosent. Ola Svenneby beklaget senere sin spissformulering, men alle Unge Høyres fylkesledere stilte seg bak uttalelsen. Innbilt klimatrussel biter ikke på opplyst ungdom.

Ola Svenneby er fra Solør og har dermed kanskje et mer nyansert syn på virkeligheten enn de urbane elitene som har tilrevet seg eierskap til det offentlige ordskiftet. For noen uker siden tok han til orde for stans i innvandringen fra fjernkulturelle land og fastslo at «vi får et samfunn som er i ferd med å falle fra hverandre». Her ble han motsagt av Erna Solberg og andre førende globalister i Høyre, men vi har ikke sett at noen fra Unge Høyre har sagt Svenneby imot.

Norsk ungdom rører på seg i politisk forstand. Dette vises særlig i oppslutningen om Fremskrittspartiet, som ved skolevalget økte oppslutningen fra drøyt 8 til nesten 20 prosent. I Møre og Romsdal ble FrP største parti ved skolevalget, med over 40 prosent. I Kristiansund fikk partiet 57,6 prosent. Også i Nordland ble FrP største parti.

I og rundt de store byene er Høyre størst blant de blå, men i mange mindre byer og på industristeder er det FrP som er ledende på høyresiden. I laksekommunene Hitra og Frøya fikk FrP og Høyre til sammen 65 prosent av skolevalgstemmene. Ap og Sp oppnådde til sammen 13 prosent.

Dette resultatet er det verdt å merke seg. Regjeringens lakseskatt har kvalt den videre utviklingen av havbruksnæringen. Ungdom på Frøya og Hitra identifiserer seg med dem som har skapt velstand og optimisme langs kysten, men som Ap/Sp vil skatteforfølge helt til de har fått nok av trakasseringen og flytter til Sveits.

Ungdomsstemmene ved kysten er uttrykk for at det er positivt å få til noe, at privat foretaksomhet må gis gode kår og at et skapende menneske har selvstendig verdi – og ikke bare er et beskatningsobjekt for kleptomane politikere. Det skal være lov å lykkes, og at overskudd videreutvikler næringer og lokalsamfunn – ikke konfiskeres for å finansiere elitenes hobbyer, som bare gjør folks levekår dårligere.

Vi tolker skolevalgresultatet som uttrykk for at reflektert ungdom er gått lei av at urbane synsere skal fortelle dem hva som er politisk korrekt. Slik sett har dagens høyrebølge mye til felles med velgeropprøret som gjorde Kåre Willoch til statsminister.

Hvis det fortsatt er slik at skolevalget er en pekepinn om det egentlige valget, har venstresiden lite å se frem til mandag kveld.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.