Britenes statsminister Rishi Sunak vil lempe på de strenge reglene om vindkraft på land som ble innført av Davis Cameron. På denne måten håper Sunak å skape vekst i en kriserammet britisk økonomi.
Flere vindparker på land forventes å bli bygget etter at ministrene inngikk en avtale med Tory-opprørere for å lempe på et forbud, skriver The Times.
Planleggingsreglene vil bli endret umiddelbart for å gjøre det klart at en enkelt lokal innvending ikke kan blokkere bygging av landbaserte vindindustri. På denne måten håper Sunak og øke partiets popularitet.
Men Det konservative parti (Tories) er splittet i spørsmålet. Svært mange Tory-MPs er svært skeptiske til vindindustri på land. Det gjeldende forbudet ble innført av David Cameron i 2015, men etter press fra MPs og klimaaktivister lovte Sunak i fjor å endre reglene.
På denne måten ønsker Sunak å skape økt vekst i økonomien og bedre tilgang på energi. Hvor Sunak ser eksempel på en slik suksess i andre land fremgår ikke, og det er jo velkjent at vindindustrien er ulønnsom, skadelig for naturen og ikke en stabil energikilde.
I Europa er det Tyskland som har kommet lengst når det gjelder satsning på vindkraft, og resultatet er en økonomisk og naturmessig skandale. Merkels Energiewende har blitt slaktet av den tyske riksrevisjonen hele tre ganger. Nå rives tyske vindturbiner ned for å utvinne brunkull, som er en svært lite klimavennlig energikilde.
Allikevel ønsker en gruppe av parlamentarikere ledet av Sir Alok Sharma og støttet av Sunaks kortvarige forgjenger Liz Truss å finne opp kruttet på nytt. Gruppen av MPs har fremmet en endring av energiloven som vil at vindindustri skal behandles som alle andre «fornybare» prosjekter. Dette diskuteres i Underhuset i dag.
Siden vindindustri også støttes av opposisjonen, så har regjeringen Sunak bestemt seg for umiddelbare endringer, for å legge til rette for mer vindindustri på land.
Onshore wind farms will no longer have to be codified in local planning strategies to be approved, with councils able to approve them faster through other means.
På denne måten håper Sunak & co å lokke til seg unge, «grønne» velgere i det neste parlamentsvalget.
Sir Simon Clarke, som var statssekretær for utjevning under Liz Truss, er begeistret.
– Onshore wind is both incredibly clean and the cheapest form of energy, and there is total agreement across the Conservative Party that it should proceed only where there is community consent.
Hvordan kan Clarke konkludere med at vindkraft er den billigste formen for energi?
Lokalbefolkningen skal lokkes ved rabatterte energipriser for å få dem til å akseptere rasering av naturen i nærområdet.
Motstanden er dog sterk, også i Sunaks eget parti. Den overraskende seieren i lokalvalget i Uxbridge tilskrives jo Labour satsning på net zero-prosjektet ULEZ (Ultra Low Emission Zone), som gjør det svært kostbart å bevege seg rundt med bil.
The energy bill will prompt a string of rebellions by backbenchers demanding that he scrap more net-zero policies.
Men Clarke er fortsatt en net zero-entusiast, og mener vindturbiner er et alternativ til det forhatte ULEZ.
– This is how we achieve net zero: by harnessing the transformative power of new technology and letting people benefit from it directly — not from hairshirt policies like Labour’s Ulez expansion.
Sunaks regjering har lovet å stanse båtmigrantene, men får ikke til noe som helst. Allikevel blir man sittende med en følelse av at dette løftet vil de kunne klare å gjennomføre. Om det redder Sunak-regjeringen i neste parlamentsvalg gjenstår å se.
Les også:
Tyskland: Vindkraftutbyggingen stanser opp, investorene nøler
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.