Storbritannias nest største by erkjente seg tirsdag insolvent. Byens økonomi er skakkjørt. Byrådet skylder på underfinansiering fra de konservative.
Birmingham har rundt 1,1 millioner innbyggere, og er Storbritannias nest største by og landets største enhetlige lokale myndighet. Birminghams byråd har i praksis erklært seg selv konkurs ved å innrømme at de ikke er i stand til å oppfylle en regning på 800 millioner pund etter et søksmål om forskjell i lønn mellom kvinner og menn, skriver The Times.
The Labour-run council has issued a section 114 notice, meaning that it can only fund services it must provide by law, with leaders warning of “unprecedented financial challenges”.
En dom fra Høyesterett i 2012 bestemte at Birmingham hadde betalt mannlige ansatte mer enn kvinnelige, til tross for omtrent samme arbeid. Lønnen var for så vidt lik, men mennene fikk i tillegg en bonus som kvinnelige ansatte ikke fikk.
Labour kontrollerer byrådet i Birmingham, og de gir de konservative regjeringene skylden for krisen, på grunn av det de hevder er en underfinansiering. Men de konservative medlemmene av byrådet i Birmingham sier at problemene skyldes Labours vanstyre og rot med offentlige finanser. Byen har allerede betalt 1,1 milliard pund, og det gjenstår fortsatt nesten 800 millioner pund.
I tillegg har byrådet gått gjennom et katastrofalt IT-system og lidd under de økende kostnadene for etterspørselen etter sosial omsorg, bolig og barnetjenester.
– Galopperende inflasjon, økte satser for sosialbidrag til voksne og lavere skattesats for bedrifter har skapt en perfekt storm, heter det i en uttalelse fra byrådet.
Også byrådene i Slough, Thurrock og Croydon har erklært seksjon 114.
Organisasjonen SIGOMA, som samler byrådene i 47 britiske byer, meldte i forrige uke at ti av deres medlemmer vurderer en lignende formell advarsel om at regnskapene ikke går opp. Nesten 20 prosent frykter de må gjøre dette neste år. (NTB)
Den lokale økonomien i byen sliter med inflasjon, høye energipriser og høye lønnskrav, og ifølge SIGOMA plages byer som Birmingham også av kutt i statlige bidrag til livsnødvendige tjenester.
– Finansieringssystemet er nedbrutt. Byrådene har utført mirakler i løpet av de siste 13 årene, men nå er det ingenting igjen. Det er tomt, sier lederen for SIGOMA, Stephen Houghton.
Birmingham har en stor andel utenlandsfødte innbyggere, og i 2021 var 29,9 prosent av befolkningen registrert som muslimer. Dette kan ha medvirket til de økende kostnadene i boliger og sosiale støtteordninger, men hovedårsaken til den økonomiske krisen er trolig de massive erstatningene byen ble dømt til å betale.
Byrådet sier de skal forsøke å få Birmingham tilbake på sunn finansiell grunn. Inntil videre vil de fokusere på det aller nødvendigste, og prioritere de mest sårbare, sier byrådet i uttalelsen.
– Despite the challenges that we face, we will prioritise core services that our residents rely on, in line with our values of supporting the most vulnerable.
Les også:
Britenes økonomi opplever ikke en kontrollert krise, men er på vei mot stupet
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.