Sporten er politisert som aldri før. Det slår inn på alle arenaer, bokstavelig talt. Den svenske Nobelkomiteen valgte å trekke invitasjonen til Russland og Belarus etter protester fra Ukraina og politiske partier i Riksdagen.
Oppsiktsvekkende nok vil ikke Den norske Nobelkomiteen gjøre det samme. Direktør Olav Njølstad bruker som argument at det ville bli håpløst hvis de år for år skulle granske og veie alle stater som er representert.
Dette er toner som går på tvers at den politiske korrektheten om Ukraina.
Direktør for Nobelinstituttet og sekretær for komiteen i Norge, Olav Njølstad, sier de i over 70 år har fulgt den praksis at alle lands ambassadører og alle representanter på Stortinget blir invitert.
– Skal man fra år til år bestemme hvilke land som gjør seg fortjent til å være til stede, har man et veldig arbeid framfor seg. Det er ikke bare i Europa det føres krig. Vi har krig i Afrika og Asia også, sier Njølstad.
Han mener det er spesielt viktig at representanter for autoritære regimer, land som fører aggresjonskrig i andre land, får høre fredsbudskapet.
Den toneangivende fraksjon innen norsk idrett og norske medier går for boikottlinja. Det gjorde de også under VM i fotball i Qatar.
Men nå er det Iran og Saudia-Arabia som virker mer innstilt på dialog enn enkelte vesteuropeiske land.
Det må gi dem hodebry at Neymar først stiller med et stort kors til intervju og deretter gir beskjed om at han skal spille i Iran.
En liten revolusjon er det.
Saudi-Arabia og Iran er enige om en diplomatisk avtale som gjør slutt på sju år med kamper på nøytral grunn mellom landenes fotballklubber.
Avtalen, som Det asiatiske fotballforbundet (AFC) opplyste om mandag, betyr at superstjerner som Neymar og Cristiano Ronaldo kan reise til Iran for å spille mesterligakamper med sine saudiarabiske klubber i nærmest framtid.
Fotballforbundene i Saudi-Arabia og Iran ønsker å bidra til «å skape tettere bånd mellom de respektive fotballsamfunnene, slik at klubber kan arrangere kamper på sine hjemmebaner og besøke de respektive bortearenaene samt skape en mer engasjerende og spennende opplevelse for fansen og spillerne,» skriver AFC i en uttalelse.
Saudi-Arabia og Iran brøt båndene i 2016 som følge av en politisk konflikt. Det asiatiske fotballforbundet besluttet da at fotballkamper mellom klubber fra de to landene skulle finne sted på nøytral grunn.
I mars i år ble så de mangeårige rivalene enige om å gjenopprette diplomatiske forbindelser og gjenåpne sine respektive ambassader.
I forrige måned snakket en iransk toppdiplomat om fellesskap og dialog under sitt første besøk i Saudi-Arabia siden den overraskende avtalen. Det ble da opplyst at de bilaterale båndene var gjenstand for «skritt i riktig retning».
Det asiatiske mesterligasesongen skal starte 18. september. Den saudiarabiske klubben Al-Nassr, med den portugisiske superstjernen Cristiano Ronaldo på laget, møter iranske Persepolis dagen etter.
En annen saudiarabisk klubb, Al Ittihad, skal etter planen spille mot iranske Sepahan 2. oktober, og mens Neymars Al Hilal møter Nassaji Mazandaran 3. oktober. (NTB)
La oss minne om at det var Kina som brakte de to hovedmotstanderne sammen. Nå skal de samvirke på sportsområdet. Det er ikke bare Trump som driver fredsdiplomati i Midtøsten.