Partileder Arild Hermstad (MDG) på Grønland i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
Etter åtte år i byråd i hovedstaden forsøker nå MDG nokså desperat å unngå å bli kastet på gangen.
Alle målinger tyder på et dårlig valg både for MDG og partiets hovedpartner Ap i Oslo. Etter åtte år med rødgrønt styre i hovedstaden, der MDG har hatt nokså frie tøyler til å gjennomføre sin ytterliggående politikk, kan det gå mot et skifte.
Dermed vil MDG miste den maktposisjonen partiet har hatt i Oslo, blant ved at man har hatt byråden for samferdsel (først Lan M. Berg, så Sirin Stav etter at Berg måtte gå av grunnet pengerot).
Dette siste vervet har gitt partiet mulig til å brenne av milliardbeløp av velgernes penger til en rekke høyst omstridte formål.
Eksempler på dette er en storstilt utbygging av sykkelveier, sykkelhoteller, stengning av veier og gater, fjerning av p-plasser, nedhugging av trær, bygging av kontroversielle parkanlegg rett ved skogen (som ved Sognsvann) og utplassering av såkalt gatekunst rundt om i byen.
Dette brenner man etter å fortsette med, og helst gjøre i enda større skala de kommende årene.
Partileder i MDG Arild Hermstad har derfor lagt inn en siste, nesten desperat innspurt for å beholde posisjonen i Oslo.
Mandag avla partileder Hermstad forhåndsstemme på Grønland torg i Oslo, melder NTB.
Han benyttet anledningen til å advare mot «konsekvensene» hvis Høyre og de borgerlige får danne byråd etter valget.
Før Hermstad avla sin stemme, holdt han en kort appell til de frivillige (samt fremmøtt presse) og takket for innsatsen.
Han redegjorde for Miljøpartiet De Grønne (MDG) sine fanesaker i byen, før han advarte mot hva som kan skje hvis Høyre får danne byråd.
For å gjøre bildet ekstra skremmende for velgerne, tegnet han opp et bilde der Høyre tar med seg Fremskrittspartiet (FrP) – og kanskje Industri- og næringspartiet (INP) på laget.
– Kjære venner. Det står mye på spill i dette valget – for dere som bor her i Oslo, sa Hermstad.
– Det står om noen hundre stemmer bare, la han til.
Basert på et snitt av fire målinger i august, vil en konstellasjon med Høyre, Venstre, Frp og KrF få til sammen 31 mandater, kun ett mandat over de 30 som trengs for å danne flertall.
Det er med andre ord særdeles jevnt.
Dette går også andre veien. Borgerlig innstilte som av ymse grunner vurderer å sitte hjemme eller å stemme blankt, kan heller være blant de få hundre stemmene som bidrar til at MDG ikke får beholde makten.
MDG har styrt Oslo sammen med Arbeiderpartiet og SV siden 2015, men formelt er de et blokkuavhengig parti som kan samarbeide både med høyre- og venstresiden.
FrP har for øvrig krevd en garanti fra Høyre mot at partiet vil samarbeide med MDG i de store byene, noe Høyre ikke har gitt.
Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, har imidlertid sagt at det er unaturlig for Høyre å samarbeide med MDG.
Se sak under for et eksempel på hva hovedstaden kan ha i vente med fire nye MDG-år.
Les også:
MDG vil forby fossilbåter i Oslofjorden: – Helt sinnssykt forslag
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: