Kinas president Xi Jinping. Foto: Gianluigi Guercia/Pool via AP / NTB
Det kommende G20-toppmøtet skal avholdes i India denne uken, under enorme sikkerhetstiltak.
130.000 sikkerhetsfolk, anti-dronesystemer og andre tiltak settes i sving når verdensledere på rekke og rad kommer til India på G20-møte senere denne uken.
NTB-Reuters-AFP melder om saken.
I tillegg til USAs president skal Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Saudi-Arabias kronprins Mohammed Bin Salman og en rekke andre politiske toppledere delta på møtet.
På toppmøtet i New Delhi vil også FNs generalsekretær António Guterres og sjefene for Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og Verdens handelsorganisasjon være til stede.
Gjestelisten blir den mest celebre i India noensinne, skriver nyhetsbyrået Reuters. Møtet holdes 9. og 10. september og vil primært foregå i hovedstaden New Delhi.
Men Kinas president Xi kommer ikke til å delta, noe som vekker en viss oppsikt.
En høytstående EU-kilde sa før helgen at Xi ikke skal delta på G20, og at Beijing i stedet sender statsminister Li Qiang til møtet.
Uklart hvorfor Xi uteblir
Det har vært antydet at grunnen kan være at at Kina misliker Indias mer sentrale plass i det internasjonale rampelyset.
Toppmøtet holdes idet India er i ferd med å overgå Kina som verdens mest folkerike land – og kort etter at et ubemannet indisk romfartøy landet på månen.
Heller ikke Russlands president Vladimir Putin skal delta. Putin er internasjonalt ettersøkt for krigsforbrytelser i Ukraina, noe som kan bidra til at han velger å holde seg hjemme for tiden.
Indias statsminister Narendra Modi «uttrykte forståelse» for beslutningen.
USAs president Joe Biden sier han er skuffet over at Kinas president holder seg borte fra toppmøtet i India senere denne uken.
– Jeg er skuffet, men jeg skal få til et møte med ham, sa Biden til journalister søndag, uten å utdype, da han ble spurt om Xis uteblivelse.
En lang rekke problemer preger forholdet mellom USA og Kina, fra handelsstrid til Taiwan og USAs tilstedeværelse I Sørkinahavet.
De siste månedene har imidlertid USA økt møteaktiviteten med Kina i et forsøk på å bedre forholdet til Beijing.
Enorme sikkerhetstiltak
Det siste India ønsker, er at møtet forstyrres av opptøyer, bråk og i verste fall terrorhandlinger. Et voldsomt sikkerhetsapparat skal sørge for at gjestene er trygge. I tillegg til politiet vil luftforsvaret og paramilitære grensestyrker være i aksjon.
Dependra Pathak fra New Delhi-politiet sier et «robust politinærvær» vil håndtere eventuelle demonstrasjoner og sammenstimlinger mens møtet pågår.
Veiene inn til hovedstaden – som har 20 millioner innbyggere – vil bli strengt voktet. Myndighetene planlegger å delvis stenge både skoler, bedrifter og departementer mens statslederne er i byen.
Et anti-dronesystem skal avverge eventuelle trusler fra luften, og i tillegg til alle politifolkene vil 400 brannkonstabler være i beredskap.
20 skuddsikre limousiner er leid inn til statslederne, som ventes å ha med seg et betydelig antall egne livvakter. En kilde forteller at USAs delegasjon ventes å ankomme med 20 fly over en periode på én uke.
– Dette er et historisk og svært betydningsfullt øyeblikk, sier polititoppen Dependra Pathak, som har hovedansvaret for sikkerhetstiltakene i hovedstaden.
Til sammen vil 130.000 sikkerhetsfolk være involvert i operasjonen, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til Reuters. Blant disse er New Delhis 80.000 politifolk.
Skremmer apekatter
En mindre alvorlig trussel er alle apekattene som holder til i New Delhi. Flere tiltak er iverksatt for å unngå at de plager toppledere og spiser blomsterdekorasjoner. Les også sak under.
Allerede er det satt opp store bilder av den større langur-apen, som de mindre apekattene frykter. I tillegg vil myndighetene hyre inn 30–40 menn som skal lage langur-lyder og jage bort plagsomme dyr.
Forberedelsene har pågått lenge, og helt siden årsskiftet har G20-plakater preget indiske parker, flyplasser, veier, jernbanestasjoner og offentlige kontorer.
Les også:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: