Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var i Stavanger tirsdag, for å hylle oljeindustrien. I tillegg møtte han vanlige folk på stand sammen med ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).
Det rogalendinger er opptatt av for tiden er strømprisene. Det er liten forståelse for at det område som produserer mest energi til stadighet må betale de høyeste strømprisene.
Lørdag opplever vi et makabert eksempel på dette: Strømprisen på Sørlandet og i Rogaland (NO2) er 47 ganger så høy som det man opplever i Sogn og Fjordane og Østlandet (NO5/NO1).
Allerede i dag, fredag, har Kristiansand en spotpris som er ti ganger høyere enn Oslo og Bergen, skriver VG. Årsaken er selvsagt strømkablene til utlandet.
Det er ikke forståelse, ønsketenkninger og en henvisning til et tvilsomt utvalg folk og næringsliv vil ha. Det er handling.
Dette skriver kommentator Hilde Øvrebekk i Stavanger Aftenblad. For i to somre på rad har de som bor i kabelområdene opplevd den desidert dyreste strømmen i landet.
«Vi jobber hver dag med å få ned strømprisene. Det er uakseptabelt at det er store prisforskjeller i landet», sa Aasland til Aftenbladet.
Han innrømmer nå at kablene til utlandet er årsaken, og sier at han «forstår at det føles urettferdig».
Fra 1. januar til 13. august eksporterte NO2 14,7 TWh, mens No1 faktisk importerte 1,9 TWh. Dette svir i lommebøkene til rogalendinger og sørlendinger.
Ordfører Nordtun vil ha en lignende pakke til regionen som pakken til Finnmark, som gir mer kraft og bedre kapasitet. Men dette er ren drømmetenkning.
Utbyggingen i Finnmark kan muligens skape tilgang til mer strøm, men dette er strøm som allerede er lovet bort til idiotprosjektet ved Melkøya. Det eneste finnmarkingene vil få er langvarige strider og ødelagt natur.
Hvis kapasiteten skal økes i f.eks. Rogaland vil dette også kreve utbygginger, og all gevinst vil bli sendt direkte ut av landet mesteparten av tiden, siden norske strømpriser fortsatt vil være knyttet til det skakkjørte europeiske strømmarkedet.
Uansett vil en utbygging ta flere år, noe som gjør situasjonen langvarig vanskelig for forbrukere og næringsliv. Men Aasland fortsetter regjeringens somling.
Aasland forsøker å skape håp ved å nevnet utvalget som er satt ned for å se på strømprisene. Men man bør ikke lure av noe som fremstår som et rent spill for galleriet.
Strømprisutvalget skal levere sin rapport 15. oktober. Utvalgets medlemmer knuser enhver form for håp om gode løsninger.
Sintef Energis direktør Inge Gran er leder for utvalget. Sintef Energi (SE) forsvarte kablene og systemet så sent som i sommer. Før kablene kom i drift i 2021 spådde SE i en analyse at strømkablene kun ville føre til noen øre med høyere strømpriser.
De var altså like gode til å spå som Lene Westgaard-Halle (H).
Det blir verre. Fornybar Norge eier 32,5 prosent av aksjene i SE. Med Åslaug Haga i spissen er dette en organisasjon som ikke virker interesserte i lave strømpriser, siden høye strømpriser i tillegg til massive subsidier er nødvendig for at det skal finnes håp om å tjene penger på å rasere norsk natur med massive vindturbiner på land og til havs.
Atle Tranøy i Fellesforbundet sa til Klassekampen at «det er vanskelig å se dette som noe annet enn et tydelig tegn på at regjeringen ikke ønsker en realitetsdiskusjon for systemet for prisfastsetting».
Fornybar Norge har i sommer levert et innspill til strømprisutvalget der de er negative til de fleste forslagene i mandatet.
Selv om utvalget skulle komme med noen gode forslag er det ikke sikkert at regjeringen kommer til å følge dem. Vedum har sagt at hvis utvalget kommer med forslag så vil reaksjonen fra regjeringen være: «Er det gjennomførbart, kan vi få verktøy til å gjennomføre det.»
Noe lignende sa Aasland i Stavanger tirsdag: «Hvis prisutvalget kommer med forslag som vi kan følge, så kommer vi til å følge dem.»
Med andre ord: Regjeringen avgjør, uansett. Dessuten er det ikke sikkert at utvalget kommer med noen gode løsningsforslag. Slik det ser ut nå fremstår utvalget kun som en måte å utsette problemene på.
Uansett kan ikke politikerne løpe fra ansvaret.
Det er politikerne som har satt oss i dette uføret. Da er det de som må sørge for at de finner en løsning som virkelig virker.
Men det kommer neppe til å skje, siden nesten alle på Stortinget er mer opptatt av å late som de kan redde verden enn å sørge for at Norge blir et levelig sted for nordmenn.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.