Aldri har det blitt delt ut mer mat i Oslo enn nå. Første halvår i hovedstaden har Matsentralen fordelt mer enn 10.000 tonn mat.
– Så lenge folk må stå i matkøer i Norge, har vi ikke lyktes som samfunn, sier Oslo-byråd Rina Mariann Hansen (Ap) overfor FriFagbevegelse.
– Fram til vi klarer å utjevne forskjellene og løfte enda flere folk ut av fattigdom, er vi helt avhengig av Matsentralen, påpeker hun.
Sentralen i Oslo er bare én av åtte matsentraler i Norge som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.
I Oslo er det 45.000 voksne mellom 20–66 år som verken har arbeid, utdanning eller en trygdeytelse.
– Det å nå ut til de det gjelder slik at de blir avklart og får trygd, eller bidra til at de får utdanning og blir kvalifisert for å jobbe, er noe som vi må bruke penger på, sier Hansen.
Hun er glad for det Matsentralen har gjort for å bøte på fattigdommen i Norge.
Cristiano Aubert har vært leder av Matsentralen i Oslo de siste åtte årene. Han kaller åpningen av lokalene for en euforisk dag og sier at «dette er noe de har lengtet etter i mange år».
– Nå kan vi håndtere større mengder mat og flere kunder. Matkøene vokser seg større, og det betyr at vi vil fortsette å slå rekorder, men vi gjør det med en bismak, sier han til FriFagbevegelse.
Også Anne Lindboe, ordførerkandidat for Høyre i Oslo, innrømmer at Matsentralen har blitt helt essensiell for mange av hovedstadens innbyggere.
– Vi kan gjøre mye som politikere, men ikke det som Matsentralen og de frivillige i de ideelle organisasjonene gjør. Vi er helt avhengig av dere, sa Lindboe.
SVs Marianne Borgen, som etter åtte år som byens ordfører takker av etter valget i høst, tar ingen selvkritikk, men kalte fattigdommen i hovedstaden for et «demokratisk og politisk problem».
– Utenforskap og fattigdom er en skam for det rike samfunnet vårt, sa hun.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.