NTB

Libyas utenriksminister Najla Mangoush er suspendert og risikerer fengsel etter å ha hatt et lengre møte med Israels utenriksminister Eli Cohen.

Møtet mellom Mangoush og Cohen fant sted i Italia forrige uke og skal ha blitt organisert av Italias utenriksminister Antonio Tajani.

Ifølge israelsk UD diskuterte de to «muligheten for samarbeid mellom landene og israelsk bistand i humanitære saker, landbruk og vannforvaltning».

– Jeg snakket med utenriksministeren om det store potensialet for de to landene, sier Cohen.

De to snakket ifølge Cohen også om viktigheten av å bevare arven fra libyske jøder, noe som omfatter renovering av synagoger og jødiske gravlunder i Libya.

Protester

Mangoush erkjenner å ha møtt Cohen, men hevder at møtet ikke var planlagt på forhånd og at det var uformelt. Dette bestrider Israel.

– Møtet var koordinert på høyeste nivå i Libya og pågikk i over to timer. Libyas statsminister ser på Israel som en mulig bru til Vesten og USA, sier en talsmann.

Libya anerkjenner ikke staten Israel, og det er ingen diplomatiske forbindelser mellom de to landene. Nyheten om møtet har utløste kraftige protester og demonstrasjoner flere steder i Libya.

Søndag kveld skal demonstranter ha satt fyr på boligen til statsminister Abdulhamid Dbeibah i Tripoli, men det er uklart om han befant seg i bygningen.

Demonstranter gikk også løs på det libyske utenriksdepartementet og påførte bygningen skader.

Forlot Libya

Libya «understreker igjen sin komplette og absolutte avvisning av normalisering med Israel», heter det i en uttalelse fra libysk UD.

Ifølge den libyske nettavisen Al-Wasat har Dbeibah suspendert Mangoush, som mandag fløy til Tyrkia i ett av regjeringens fly. Hun skal ha fått bistand fra den libyske sikkerhetstjenesten med å komme seg til flyplassen i Tripoli.

En libysk lov fra 1957 forbyr all kontakt med Israel og har en strafferamme på ni år for dem som blir funnet skyldige i slik kontakt.

Libyas presidentråd har bedt statsminister Dbeibah om en forklaring på hvordan møtet mellom Mangoush og Cohen kom i stand og krever at noen «bør stilles til ansvar».

Kaotisk situasjon

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Landet har i dag to rivaliserende nasjonalforsamlinger og regjeringer. Statsminister Abdelhamid Dbeibahs FN-støttede regjering holder til i Tripoli, mens en regjering i øst støttes av opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits.

Nasjonalforsamlingen i øst innkalte mandag til krisemøte for å diskutere det som omtales som en «juridisk og etisk forbrytelse mot det libyske folk».

Israel har siden 2020 normalisert forholdet til De forente arabiske emirater, Bahrain, Marokko og Sudan gjennom avtaler meklet fram av USA.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.