Den kjente islamkritikeren Lily Bandehy skal sette fyr på en hijab i Trondheim mandag 28. august. Aksjonen er i solidaritet med kvinner i Iran og ellers i den islamske verden, og vil foregå utenfor Mangfoldshuset i Trondheim sentrum. Der vil hun informere om religionen hun selv engang tilhørte, som vanlig med politibevoktning.

Er islam «fredens religion», og hva skjer egentlig i moskeene? Hvordan oppdras muslimske barn i Norge? Kan kultur og annen oppdragelse føre til dominansatferd og vold som nå gir problemer i mange skoler? Og hva med alle knivstikkinger, ran og voldtekter i gatene – slik var det da ikke før?

Hva skjer i moskeene?

Noen av disse spørsmålene er det Norgesdemokratene håper å få svar på, ved at partiet nå arrangerer et åpent møte med Lily Bandehy i Trondheim førstkommende mandag. Det skjer altså ved Mangfoldhuset Trøndelag, og aksjonen med hijabbrenning skal skje etterpå, utendørs.

– Ikke minst nå når moskeen i Trondheims bryggerekke ombygges til stormoske, så ønsker vi mer fokus på hva som formidles av budskap og kultur i disse moskeen. Kan det for eksempel ha sammenheng med all barnevolden, gjengvolden og skoleproblemene vi nå opplever rundt om i landet? Det håper vi Lily Bandehy kan gi oss mer viten om, sier Veslemøy Lian.

Lian er listetopp for Norgesdemokratene Stjørdal i kommunevalget, og en av initiativtakerne som har fått Lily Bandehy til Trondheim.

Kritiserer kvinnesynet i islam

– Islam har jo preget livet hennes, og ikke minst er hun opptatt av det negative kvinnesynet i islam. Bandehy lurer også på om det holder på å etablere seg et parallelt lovverk i Norge, basert på sharia, og hun er veldig opptatt av hvordan barn oppdras innen de islamske kulturene. Det er vi også. Vi håper å få svar på om det er sammenheng mellom kultur, barneoppdragelsene og noen av de problemene vi nå ser i det norske samfunnet, sier Lian. Hun har selv jobbet i årevis som barnevernspedagog.

Lily Bandehy er politisk flyktning fra Iran. Hun kom til Norge i 1988 og har siden jobbet flere i tiår i norsk helsevesen, blant annet som psykiatrisk sykepleier, i tillegg til at hun har forfattet en rekke bøker. Da Bandehy lanserte den siste boken sin, «Kvinner i islam», måtte hun ha politibeskyttelse.

Må ha politibevoktning

Bandehy har vært utsatt for mange trusler. Hun må alltid ha politibeskyttelse når hun opptrer i offentlige sammenhenger, forteller arrangøren.

– Det får hun nå også, men det tok oss ni dager med gjentatte telefoner, purringer og eposter å få dette på plass. Nå ser alt det ut til å være i orden, og vi ser frem til å arrangere møte med en person med så mye dagsaktuell viten, sier Veslemøy Lian.

Bandehy har ikke bare skrevet bøker, men også utallige kronikker i norsk presse, og hun har fast spalte i Nettavisen. Koranbranner er en umistelig del av demokratiet, mener hun. «For oss eksmuslimer representerer Koranen tyranniet og despotene vi forlot», skrev Bandehy i Aftenposten nå i august.

Selv satte hun fyr på en hijab 1. februar i år som en protest mot den undertrykkelsen hun mener den representerer. Dette skjedde samtidig som ahmadiyya-kvinner holdt en markering for å feire hijaben. –  Ytterliggående og sårende, sa Nabila Anwar til Utrop om Bandehys solidaritetsaksjon for undertrykte kvinner, på datoen som islamistiske krefter forsøkes gjort til en pro-hijabdag i Vesten.

Ble kansellert etter hijab-askjonen

Å kritisere islam går ikke alltid hjem hos kultureliten eller den politiske eliten, og den aktive foredragsholderen Bandehy har opplevd kanselleringer etter at hun satte fyr på hijaben i februar. Blant annet Hallingdal Sosialistisk Ungdom som avlyste henne på selveste 8. mars, selv om hijabbrenningen var i solidaritet med Mahsa Amini og andre kvinner som har mistet livet fordi de har tatt av seg hijaben eller ikke brukt den med «riktig» tildekking.

Nå blir det enda en aksjon for å få fokus på undertrykkelsen av kvinner, denne gang i Trondheim. Eller som Bandehy skrev på Facebook i februar:

«Jeg brenner hijaben fordi jeg vil brenne det som skiller deg fra de som bruker hijab. Jeg vil brenne den fordi den deler oss inn i muslim og ikke-muslim, ærbar og ikke-ærbar, halal og haram, ren og uren, hore og madonna.»

Bandehy har tidligere kritisert dagens feminister for å forsvare bruken av hijab.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.