Kinesiske havnearbeidere i Shanghai. Foto: AP Photo /Eugene Hoshiko
Gjenåpningen etter pandemien har vært svakere enn kinesiske myndigheter så for seg. Store problemer i en gigantisk eiendomssektor gir negativ effekt for hele økonomien.
Det butter kraftig imot for Kinas økonomi. Landets betydelige eiendomssektor har vært under press over tid, og flere selskaper har problemer med å betale gjeld.
E24 skriver om saken.
Nå advarer statlige eiendomsselskaper om at problemer i sektoren kan føre til boligkrise, noe som igjen vil smitte over på private selskaper, skriver Bloomberg.
De økende problemene har ført til at utenlandske investorer har blitt nervøse, og mistet interesse for verdens nest største økonomi. Flere hedgefond har trukket seg helt ut av landet.
Deflasjon, rentekutt og valutasvekkelse
Vedvarende svakt forbruk, deflasjon, kraftig fall i eksporten er med på å gjøre bildet dystert. Tirsdag satte sentralbanken People’s Bank of China (PBoC) uventet ned renten.
Rentekuttet bidro til presset på den kinesiske valutaen økte ytterligere, og fredag skriver Financial Times at statlige kinesiske banker kjøper yuan og selger dollar i et forsøk på å bremse svekkelsen.
– Har snudd markert
– At valutaen faller er et tegn på kapitalflukt. På toppen kommer uroen i eiendomsmarkedet, sier Olav Chen til E24.
Han er leder for globale renter og allokering i Storebrand.
Chen peker på at det for Kina har vært en skuffelse at ikke veksten etter pandemien ble høyere.
Han tror det er en risiko for at problemene sprer seg og får selvforsterkende effekter fremover:
– Det avhenger av om markedet får nok informasjon. Kina er litt lite transparent og en joker sånn sett. Den globale økonomien er skjør. Den sårbare situasjonen i Kina kan få en selvforsterkende effekt dersom ikke myndighetene klarer å berolige markedet nok, sier Chen.
Krevende omstilling
Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved NUPI, deler bekymringen på vegne av kinesisk økonomi:
– Gjeldsproblemene i eiendomssektoren skaper usikkerhet i markedet, men inngår også i en negativ spiral som handler om reduserte forventninger, sier han til E24.
– I tillegg står Kina midt oppe i en omstilling fra å være en mer tung eller tradisjonell industridominert økonomi der staten er tungt inne, til å bli en økonomi som er mer preget av forbruk og avansert produksjon. En slik overgang har vært vanskelig for de alle fleste land.
Gåsemyr forklarer at eiendomssektoren i Kina er vanvittig stor.
– Så når det oppstår betalings- og leveringsproblemer her, og man griper inn med reguleringer for å minske risiko og gjeldsgrad, får det stor betydning for økonomien.
Han mener likevel kinesiske myndigheter har mulighet til å ta hånd om utfordringene, selv om det er en vanskelig oppgave:
– Det er et statstungt og autoritært land. Det meste av kinesisk gjeld er basert i Kina og knyttet til kreditorer der. Det gjør det lettere å rydde opp når det er behov for det.
Ifølge Gåsemyr kan Kinas problemer ramme Europa:
– Sett under ett er Europa en av Kinas største handelspartnere. Store problemer i Kina kan påvirke handelsstrømmene i begge retninger. Det kan få positive effekter i form av billigere varer fra Kina, men også skape problemer for aktører som selger varene sine dit.
Truer BRICS-drømmen
Det har vært snakk om at de såkalte BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) kan bli et nytt, økonomisk kraftsentrum i verden, og true vestens dominerende posisjon.
En slik utvikling forutsetter imidlertid at de aktuelle landene representerer en politisk og økonomisk dynamikk og vekstkraft det per i dag er vanskelig å få øye på.
Kina og til en viss grad India må spille rollen som lokomotiver i dette, da de øvrige landene har lite å bidra med i så måte.
Om Kinas økonomi begynner å stå ustøtt på bena, virker scenariet om et fremvoksende BRICS som inntar nye roller, lite realistisk. Dette samarbeidet kan fort bære mest preg av «den blinde som hjelper den halte».
Les også:
Kinas eksport synker kraftig, ubalanse i den globale økonomien
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: