Flere unggutter er mistenkt for sommerens blodige voldshandlinger i Uppsala. For øyeblikket er seks tenåringer varetektsfengslet, mistenkt for tre skyteepisoder i byen og for å ha planlagt drap.
Nå ønsker Jale Poljarevius, etterretningssjef i politiet, at sosialtjenesteloven endres slik at politiet kan få informasjon om unge kriminelle tidligere. Dagens system fungerer ikke. «Det er et gigantisk hinder for oss», sier han til SVT.
Sommeren i Uppsala har vært preget av flere skytinger, blant annet i Valsätra, Gottsunda og Kåbo.
Årsaken mener Jale Poljarevius er at ledersjiktet i det såkalte Gottsunda-nettverket soner lange fengselsstraffer. Gjenværende medlemmer prøver å holde organisasjonen sammen, mens utenforstående ønsker å vinne terreng der nettverket har tapt.
«Noen kjemper for livet, andre for å ta markedsandeler – så er det konfliktområder. De vil tjene penger, uavhengig av hvordan det skal gjøres», kommenterer Poljarevius.
Flere av de mistenkte for medvirkning til skytinger er derimot under 18 år. For å stoppe utviklingen må sosialtjenesteloven endres, mener Jale Poljarevius. Slik kan sosialtjenesten gi politiet mer informasjon om unge kriminelle – noe de ikke har lov til i dag. «Vi ønsker informasjon før det går for langt, ikke minst for å kunne jobbe forebyggende», sier han.
Sosialminister Camilla Waltersson Grönvall (M) sier at det nå utredes hvordan informasjonsutvekslingen kan bli mer omfattende.
«Vi ønsker omvendt rekkefølge, man skal som hovedregel kunne gi opplysninger og kun av spesielle grunner ikke gjøre det», uttaler hun.
Er det ikke en risiko for at sosialtjenesten da kan sees på som politiets etterretningstjeneste? «Det er viktig at vi får til en balanse. Vi må bygge tillit til sosialtjenesten, samtidig må vi få et lovverk som gjør det mulig å handle i tide for å kunne bryte nyrekruttering til gjengene».
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.