Ecowas-landene sier de setter en siste frist og hevder at de har en beredskapsstyrke klar til raskt å velte kuppmakerne i Niger.
Dette melder NTB.
Forsvarslederne for samarbeidsorganisasjonens medlemsland møttes torsdag og fredag i Ghanas hovedstad Accra. Etter møteslutt fredag kom de med en uttalelse om at tålmodigheten snart er slutt, og at de nå har «satt en strek i sanden».
– En intervensjon i Niger vil være kortlivet for å sikre at konstitusjonell orden blir gjenopprettet, sier organisasjonens kommissær for politiske saker og sikkerhet, Abdel-Fatau Musah.
Han hevder Ecowas nå har angitt en «D-dag» for når de vil gå til væpnet aksjon, men oppgir ingen dato. Militærjuntaen kuppet makta i landet 26. juli. Ecowas ga opprinnelig militærjuntaen en ukes frist i starten av august.
Nytt diplomatisk forsøk
En potensiell militær inngripen ses på som en siste utvei dersom forhandlingene med kuppmakerne ikke fører fram, understreker Ecowas.Ecowas har tidligere hatt en delegasjon i Niger for å forhandle, og Musah sier de nå forbereder en ny utsending for å forsøke mekling. Han mener ballen nå ligger hos militærjuntaen, men framholder de militære samarbeidsstyrkene står klare til å rykke inn på ordre.
– La ingen være i tvil om at hvis alt annet mislykkes, vil de tapre styrkene til Vest-Afrika, både militære og sivile enheter, være klar til å gjøre sin plikt, sa han under møtet fredag.
To av landene i Ecowas, Burkina Faso og Mali, har tatt kuppmakernes side. De ledes selv av regjeringer som har tatt makta ved statskupp. Guinea og Kapp Verde avstår også fra å bidra i en eventuell militæraksjon.
Bekymret for presidenten
Fredag har Nigerias president Bola Tinubu, som leder Ecowas, advart om at helsa til den avsatte presidenten Mohamed Bazoum (63) er forverret. Han beskylder kuppmakerne for å behandle presidenten dårlig i husarrest – og advarer dem om alvorlige konsekvenser dersom situasjonen forverres ytterligere.Kuppmakerne sier de planlegger å stille Bazoum for retten for høyforræderi.
En av lederne i Bazoums parti, Boubacar Sabo, har også denne uka uttalt seg om situasjonen i landet.
– Hvis det som skjer i Niger, lykkes, betyr det slutten på demokratiet i Afrika. Da er det slutt. Hvis vi slåss i dag, kan vi hindre slike ting i å skje og sikre en framtid for kontinentet vårt, sa Sabo til AP.
Document har fulgt situasjonen i Niger.
Så er spørsmålet om det finnes noe håp for Niger. Og hva er konsekvensene for Europa? Som Document publiserte en NTB-sak om: Kuppet i Niger kan presse opp prisen på uran.
Dette vil jo ikke ramme allerede skadeskutte Tyskland, som har lagt ned sin kjernekraft, men kan ha store konsekvenser for Frankrike.
Det at vi blir stadig mer globale medfører at problemer i andre verdensdeler påvirker også oss.
Så kan man like dette, eller være kritisk, men våre politikere må forstå realiteten for å ta de riktige politiske valgene.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.