Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson og Moderaternas leder, statsminister Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
Til og med juli i år har 65.000 personer fått oppholdstillatelse i Sverige. Det er på høyde med tallet under forrige, rødgrønne regjering, under Stefan Löfven (S).
Den borgerlige regjeringen i Sverige, ledet av Ulf Kristersson, ble blant annet valgt på løfter om skjerping av innvandringen til landet.
Det at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna ble støtteparti for regjeringen, skulle være en garantist for dette.
Men tallene for første halvår 2023 tyder ikke på at det har funnet sted noen slik innskjerping. Innvandringen til Sverige gå samme (høye) takt som før.
Fria Tider omtaler saken, og forteller at innvandringen bare hittil i år tilsvarer befolkningen i en middels stor svensk by:
Till och med juli månad beviljades cirka 65.000 nya uppehållstillstånd i Sverige – vilket motsvarar ett helt Eskilstuna.
När man undantar ukrainarna så är invandringen under Ulf Kristerssons SD-stödda regering kvar på samma nivå som förra året, då landet styrdes av Socialdemokraterna.
Avisen kommer inn på de løfter omkring dette som ble avgitt under fjorårets valgkamp:
Ulf Kristersson och hans regering har utlovat ett «paradigmskifte» inom migrationspolitiken med minskad invandring.
Men efter nästan ett år vid makten syns ingen effekt alls av detta i statistiken. Istället är invandringen kvar på nästan exakt samma nivå som tidigare.
Mange vil finne det ekstra interessant at nåværende, borgerlige minister med ansvar for dette, tidligere har profilert seg nettopp med kritikk av den høye innvandringen under det rødgrønne styret:
Förra året var Morgan Johansson (S) migrationsminister. Idag innehas posten av Maria Malmer Stenergard (M), som utåt profilerat sig som en hårdför kritiker av Socialdemokraternas generösa invandringspolitik.
Innvandringen til landet er nå tydelig influert av ekstraordinær tilstrømning fra Ukraina.
Men selv om man trekker fra disse flyktningene, sitter Sverige igjen med et antall innvandrere som er mer eller mindre likt det man hadde under de rødgrønne.
Antalet nya uppehållstillstånd ökade kraftigt under våren förra året på grund av att tiotusentals ukrainare kom till Sverige efter Rysslands invasion. Dessa flyktingar togs emot i en separat process enligt det så kallade massflyktsdirektivet.
Med andra ord är antalet icke-ukrainska invandrare som beviljats uppehållstillstånd i Sverige hittills i år nästan precis lika många som år 2022.
En svært stor del av ikke-ukrainerne som ankom, er fra land i Afrika, Asia, Midtøsten og Nord-Afrika.
Dette er innvandrergrupper som tradisjonelt er svært ressurskrevende å ta imot og vanskelige å integrere, og som i begrenset grad kommer til å bidra til arbeidsliv og verdiskaping i sitt nye hjemland.
Ifølge Fria Tider er det lite som tyder på at situasjonen kommer til å bedres i nær fremtid.
Tvert imot ligger det an til status quo frem til neste valg i 2026, og da overtar trolig de rødgrønne igjen, og kan fortsette med den liberale innvandringspolitikken de står for:
Företrädare för Sverigedemokraterna har har tidigare hänvisat till att det är «komplicerade processer» att minska invandringen.
Istället för att vidta åtgärder direkt har man tillsatt mycket långa utredningar i frågan. De viktigaste kommer inte att vara klara förrän valåret 2026, då S – om man får tro dagens opinionsmätningar – kommer att återta makten.
Les også:
Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna anklages for å ha «lurt sine velgere»
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: